Povratak đaka u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede: Formiran Školski tim za krizne intervencije

Učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je trinaestogodišnjak u sredu, 3. maja ubio devet, a ranio sedam osoba, sledeće nedelje vraćaju se u školske klupe.
Ministarstvo prosvete predstavilo je danas Plan intervencije u krizi, koji predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, kao organizovan povratak i pripremu dece za povratak u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.
Organizovana stručna, individualna i grupna podrška, počela je u petak i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instututa za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.
Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima, dok će u cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biti održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci u odeljenjima koja su bila najdirektnije napadnuta.
 
Učenici će se na nastavu vratiti sledeće nedelje, po ciklusima, počevši od srede, 10. maja, a za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.
 
Plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje, a Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja će pružati savetodavnu i stručnu podršku školi, dodaje se u saopštenju.
 
Stručna podrška biće pružena i u muzičkim i baletskim školama koje su pohađali nastradali učenici, kao i u školama u Smederevu i Mladenovcu, gde će biti formirani Školski krizni timovi i obezbeđena stručna psihološka podrška za učenike, zaposlene i roditelje.
 
Dogovoreno je i formiranje lokalnih saveta za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, koji će se angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima u svim školama u Srbiji, "jer bez obzira na to što mnoga deca nisu bila uključena u sam događaj, već su imala saznanja, mogu pokazati neke reakcije na traumatski događaj, što zahteva podršku zajednice".
 
Ministarstvo prosvete i Osnovna škola "Vladislav Ribikar" zamolili su medije za razumevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživeli tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u školu i oporavak.
 
Na planu krizne intervencije zajedno su radili Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
  • Martin

    06.05.2023 14:06
    Koliko znam malo će se njih vratiti, treba da zatvore tu školu i prebace decu drugde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.