Položeni venci na godišnjicu bombardovanja Niša kasetnim bombama

Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije, na Univerzitetskom trgu u Nišu je danas obeležen Dan sećanja na civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja 1999. godine.
Pre 24 godine, u NATO bombardovanju Univerziteta, Velike pijace, autobuske stanice i naselja pored Kliničkog centra, poginulo je 16 ljudi, a teže ranjeno 18.
Među onima koji su danas položili cveće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju.
"Otac je imao tada 86 godina, ali je bio vitalan. Stajao je ispred kuće kada su se odjednom pojavili avioni i zasuli čitavo naselje kasetnim bombama. Geleri su izrešetali celu kuću“, rekao je Trifunović.
 
On je kazao da je u momentu bombardovanja bio u gradu, ali da je došao do svog naselja čim su se avioni razišli.
 
"Zatekao sam užas, ranjene i poginule ljude na ulici, uništene kuće. Pomogao sam da jednog mlađeg komšiju, koji je bio teško ranjen, unesemo u kola, a kada sam stigao do svoje kuće, zatekao sam oca takođe teško ranjenog. Još je bio živ, ali je vrlo brzo preminuo u bolnici“, izjavio je Trifunović.
 
Kako je kazao, u tom naselju od kasetnih bombi stradalo je petoro ljudi, od kojih dvoje mladih.
 
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je trudnica Ljiljana Spasić (26) bila najmlađa žrtva bombardovanja Niša kasetnim bombama, dok je Trifun Trifunović bio najstariji poginuli građanin.
 
"Tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana dan kasnije je izjavio da je u pitanju bila greška holandskih pilota. Međutim, samo pet dana kasnije, 12. maja, NATO je ponovo pokazao svoje pravo lice, ponovo gađajući Niš zabranjenim kasetnim bombama“, izjavila je Sotirovski.
 
Kako je danas rečeno, tokom NATO agresije, na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi.
 
Vence i cveće na spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici Grada, niških gradskih opština, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave Niš, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih organizacija i udruženja građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.