Reakcije na Ružićevu ostavku: Od "dobra vest, ali nije rešenje" do "trebalo je ranije to da učini"

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot kaže za Danas da je Ružićeva ostavka dobra vest, ali da time problemi nisu rešeni.
On dodaje da uprkos ostavci koja je bila jedan od štrajkačkih zahteva, ostaje na snazi odluka o sutrašnjem protestu ispred Ministarstva prosvete.
On dodaje da uprkos ostavci koja je bila jedan od štrajkačkih zahteva, ostaje na snazi odluka o sutrašnjem protestu ispred Ministarstva prosvete.
"To je bio samo jedan od zahteva, protest ostaje sutra. Štaviše, zahtev je bio njegovo razrešenje, kojim bi država pokazala malo ozbiljnosti. Problemi nisu rešeni time što je jedan ministar otišao. Mi moramo da iznesemo sve probleme javno, ovo nije garancija nikakve promene. Mi smo kao društvo kolektivno neodgovorni i to moramo da menjamo, a ne samo jednog ministra. Moramo da vidimo gde su problemi i kako možemo zajedno da ih rešavamo. Mi smo kao sindikat spremni da razgovaramo i o temama koje smo stavili na sto, a i o svemu ostalom", kaže Kokot.
 
Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov ovaj potez vidi kao ispravnu odluku.
 
"Ostavku ministra Ružića smatram ispravnom odlukom. Iako u samom događaju ne vidim ličnu krivicu ministra, jasno je da je osećaj odgovornosti prevladao. Kao što sam već istakao, teško je nositi se sa ovolikom tragedijom, nije svejedno kad morate da se suočite sa tragičnom činjenicom da je tokom vašeg mandata stradalo pola odeljenja jedne škole", objašnjava Markov.
 
Kako dodaje, iz tog razloga nije ni bilo pritisaka da Ružić načini ovaj potez.
 
"Zbog toga ni u jednom trenutku nismo tražili ministrovu ostavku, već smo mu ostavili vremena da je u skladu sa osećajem on sam ponudi. Ipak, ono što je mnogo vaznije od ostavke je potreba da zaista dođe do sustinskih promena kako bismo izbegli da nam se ovakva ili slična tragedija ponovi", zaključuje predsednik Foruma beogradskih gimnazija.
 
Bivši ministar prosvete Srđan Verbić smatra da je dobro što je Branko Ružić podneo neopozivu ostavku na tu funkciju. Kako navodi za Danas, dobro je za celu situaciju gde gotovo niko ne prihvata svoj deo odgovornosti.
 
"Možda je to mogao da uradi koji dan ranije, ali, svejedno, on to uradio prvi", kaže Verbić.
 
Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da bi bilo pametnije da je to učinjeno ranije.
 
"Ostavka je lični čin, možda bi bilo pametnije da je dao još pre par dana, ali ako je imao vremena da razmisli...ja se ne bih dvoumio sam na tom mestu bio i istog sekunda bih podneo ostavku", tvrdi Šarčević.
 
On ističe da je ostavka moralni čin.
 
"Ne zato što se osećam krivim, nego zato što je zaista jedan moralni čin", zaključuje Šarčević.
  • Čika Pera

    08.05.2023 07:52
    Moralno bi bilo da kompletna Vlada da ostavku
  • Aleksej

    08.05.2023 07:07
    Xexe
    A nista "ne dam Ruzica"? Ah, da, pa on je iz SPSa, a ne iz SNS... ;)
  • V

    08.05.2023 05:22
    Čast
    Naravno da gospodin Ružić nije KRIV za masakr dece, nije ga on počinio. Ali, u ovoj situaciji, ostavka je stvar časti. Učinio je pravu stvar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija