Vučić: Zatvor za one koji ne predaju nelegalno oružje, a novine i za one koji imaju dozvolu

Predsednik Aleksandar Vučić je u večerašnjem obraćanju na RTS-u naveo kakve korake država planira da preduzme u narednom periodu kada su u pitanju mere bezbednosti.
Vučić je najavio da će nakon što istekne mesec dana prilike da građani bez posledica MUP-u predaju nelegalno oružje, biti drastično povećane kazne za posedovanje istog. 
"Mere su takve da od sutra uzimamo nelegalno oružje i municiju, imate mesec dana rok, samo ga donesite i ostavite. Juče smo pronašli u Krnjači u dva šatorska krila iza neke zgrade, sreća pa su na to naišli nadležni državni organi, bilo je više pušaka, 650 metaka. Molim ljude samo da odu u policiju i ostave to", kaže Vučić.
On ističe da država očekuje da će na ovaj način dobiti milione mataka zbog kojih će životi biti sačuvani. Oni koji ne budu doneli oružje, suočiće se sa kaznama zatvora u slučaju da ga policija pronađe u nelegalnom posedstvu.
 
"To će naći na velike otpore, a već nailazi - čak i u vreme Dana žalosti gde je oružje prouzrokovalo ovakve tragedije. Mi smo imali dovoljno građanske hrabrosti i poštenja da kažemo da nešto mora da se preduzme. Posle toga povećavamo kazne zatvora za nelegalno oružje, policija upada - ako vam se isplati da zbog tri metka dobijete pet, deset ili 15 godina robije, onda to uradite sebi. Glupa odluka onoga ko to prihvati", rekao je predsednik.
 
On je najavio "drastično smanjenje" i do 90 odsto legalno izdatog oružja. Rekao je i da će se drastično smanjiti broj dozvola za posedovanje kratkih cevi, objasnivši da se to ne odnosi na lovačko oružje. 
 
"Po prvi put uvodimo obavezu da će oni koji imaju dozvole biti kontrolisani dva puta godišnje - dobiće poziv i u roku od 48 sati moraće da se jave na test, da vidimo da li ste koristili narkotike ili niste, što će važiti i za lovce. Kod lovaca se u 99 odsto slučajeva to ne dešava, ali mi time sprečavamo da oni koji su potpuno neuračunljivi mogu da počine ovakve zločine", rekao je Vučić.
 
Ponovio je i da će se povećati broj policajaca u školama, za njih 1.200, "koji će biti dobro naoružani, dobro opremljeni i spremni da upotrebe silu".
  • Slavisa

    07.06.2023 11:30
    Predaja oruzja
    Moji roditelji su predali moje legalno oruzje jer se ja nalazim u inostranstvu , sada me ceka krivicna prijava iako je Vucic rekao da posledica nece biti , toliko o tome da nece biti posledica ,zalostno ali istinito .
    Kome se obratiti , verovatno nikome ili ce Vucic da me spasi krivicne prijave i svih ostalih posledica
  • Janko

    11.05.2023 17:49
    Naknada za predato oružje
    Jednom prilikom obraćanja predsednik je pomenuo da će država otkupiti legalno oružje od gradjana sa novčanom nadoknadom.Ima li istine u tome ili ne.
  • Maja

    09.05.2023 08:01
    Map
    Treba Vas kontrolisati svaki dan obzirom da nam po Fruskoj gori meci zuje oko glava dok roštiljamo na dva metra od vikendica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija