Vučić ponovo pominjao upadanje u stanove bez sudskog naloga - zadiranje u prava građana?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spomenuo je u petak upadanje policije u stan bez naloga suda kako bi se pronašlo nelegalno oružje i oni koji podržavaju masovne pucnjave.
Vučić ponovo pominjao upadanje u stanove bez sudskog naloga - zadiranje u prava građana?
Foto: 021.rs
"Svi vi kojima se sviđa monstrum - da nam objasnite što vam se sviđa monstrum. Svako lice koje kaže da je u gađanju spas, i da (u njemu) ima nešto relaksirajuće, ajd' ti lepo u zatvor. I u tome ćemo da tražimo podršku sudija i tužilaca, a ne da se mučimo da dobijemo nalog da pretresemo stan ubice. Taman da ne pronađemo nigde ništa (dok dočekamo nalog). Pošto, znate, nije u skladu sa evropskim standardima. (Ako nije po evropskim standardima), sad će da bude", kazao je predsednik na konferenciji za medije povodom masovnog ubistva u Mladenovcu.
Nova ekonomija podseća da se odredba u upadu u stan bez naloga suda poslednji put spominjala u spornom nacrtu Zakona o policiji, koji je upravo na inicijativu predsednika Vučića povučen u decembru 2022. godine. Isto se dogodilo i godinu dana ranije, nakon burnih kritika organizacija koje se bave bezbednošću i ljudskim pravima.
"Sporni nacrt zakona daje veća ovlašćenja za koja deluje da su usmerena direktno protiv građana koji izražavaju nezadovoljstvo i protest stanjem u društvu", ocenio je u decembru prošle godine Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku na zajedničkoj konferenciji organizacija civilnog društva.
 
Najviše kritika bilo je upućeno upravo predloženim izmenama člana 92 Zakona o unutrašnjim poslovima, po kome ovlašćeno službeno lice može i bez naredbe suda da uđe u tuđi stan i druge prostorije.
 
Prema tumačenju stručnjaka, ovaj član predstavlja preterano zadiranje u prava građana.
 
Prema tadašnjoj oceni Eleka, ulazak u stan bez naloga suda je potencijalno neustavan, jer je prema najvišem pravnom aktu Srbije "stan nepovrediv".
S druge strane, predstavnici MUP-a su na predstavljanju nacrta zakona istakli da su brojne odredbe pogrešno protumačene.
 
"Policijski službenik je i do sada po Zakonu o krivičnom postupku imao pravo da uđe u tuđi stan i pretrese ga bez prisustva svedoka. Nacrtom je precizirano da je jedan od osnova za upad i osnovana sumnja da se priprema neko krivično delo, jer je takav osnov nedostajao policiji da reaguje, naročito kad je reč o nasilju u porodici", rekla je zamenica sekretara MUP-a Milica Bondžić.
  • ...

    08.05.2023 13:35

    "Svako lice koje kaže da je u gađanju spas, i da (u njemu) ima nešto relaksirajuće, ajd' ti lepo u zatvor."

    A da li sudije i politicari koji kazu "srpska posla" i "mala rasprava medju kumovima" takodje idu u zatvor?
  • Pa

    08.05.2023 13:13
    Pa
    Pa to mu je i cilj! Prošle godine mu nije to prošlo sada hoće upakovano da ga provuče iskoristivši ovu tragediju! Od toga nema ništa!!! Da vi radite posao za koji ste plaćeni nebi se ni dešavala ovo sto nas je sve snašlo!!!!
  • Odbačeni

    08.05.2023 12:03
    Zakon o policiji
    Ovaj umesto ostavke, ponovo priča o "zakonu o policiji" odbačenom u decembru 2022 god, zbog velikog nezadovoljstva građana da se dozvoli bez naloga da policija vršlja po privatnoj imovini i stanovima ?
    Vučić se plaši naroda zbog velikog siromaštva, prodaje EPS-a, izdaje Kosova i hoće da progura ove mere represije da bi sam sebe zaštitio:
    - upade SNS policije bez naloga
    - SNS paravojsku 5000 za 2000 evra platu
    - razoružavanje stanovništva sa legalnom dozvolom
    Želi da vrši represiju nad političkim protivnicima i njihovim porodicama, ali i siromašnim narodom.
    Ali to mu neće proći, ovo sa školom i u Mladenovcu je prelilo čašu, nema nazad mora da bude smenjen, svi na protest danas, a ako ne podnese ostavku od sutra svi na blokade Gazele i autoputeva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.