Komisija izabrala istaknute pravnike za visoke savete sudstva i tužilaštva

Petočlana Komisija izabrala je danas tri člana Visokog saveta sudstva (VSS) i četiri Visokog saveta tužilaštva (VST).
Komisija izabrala istaknute pravnike za visoke savete sudstva i tužilaštva
Foto: Pixabay (ilustracija)

Oni su i kod ranijeg predstavljanja u Narodnoj skupštini dobili najviše glasova, ali nedovoljno da bi već tada postali članovi tih tela kao istaknuti pravnici.

Članovi prvog saziva VSS, koji su danas izabrani su profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Jelena Vučković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nikola Bodiroga i advokat iz Beograda Srđan Stefanović.
 
Na aprilskom skupštinskom zasedanju za člana VSS je izabran viši tužilački pomoćnik iz Pančeva Aleksandar Popović, kao jedini koji je tada dobio dvotrećinsku podršku poslanika.
Za članove Visokog saveta tužilaštva izabrani su član UO Pravosudne akademije Vladimir Simić, doktor prava i član nekadašnje Radne grupe za izmenu Ustava i seta tužilačkih zakona Miroslav Đorđević, novosadski advokat Predrag Ćetković i službenica BIA Jelena Glušica.
 
Komisiju su činili predsednik Narodne skupštine, predsednica Vrhovnog suda, Ustavnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana.
 
Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je svim kandidatima, pre nego je saopšena odluka o izboru, čestitao što su stigli do "finalne faze".
 
Kako su predvidele amandmanske promene Ustava kao i promene zakona o sudovima i tužilaštvu, ova komisija bira istaknute pravnika ukoliko kandidati na dobiju potrebnu većinu u Narodnoj skupštini.
 
Komisija je danas brzo završila rad jer su sa kandidatima već ranije, pred skupštinskim Odborom za pravosuđe i poslanicima, obavljeni razgovori tako da su sada imali priliku da do tri minuta još ponešto dodaju, što je iskoristilo svega njih nekoliko.
 
Najočitija prednost ustavnih izmena, prema tvorcima amandmana, predstavlja rešenje po kojem je izbor sudija i tužilaca preseljen iz Narodne skupštine u VSS i VST.
 
Amandmani su sprovedeni kroz izmene zakona o sudovima i tužilaštvu.
  • Aca

    09.05.2023 22:58
    Istaknuti pravnik
    Da li još neko poznaje nekog saradnika iz Tužilaštva koji bi sebe smatrao istaknutim pravnikom. A da ne kažem da ga još i Skupština time smatra. Kakva je Skupština takav je i istaknuti pravnik. Verovatno i mnogo bolji od sastava Skuštine. Jer, kada čujete npr Jovanova odnosno šefa poslaničke grupe naprednjaka, za njega je svako ko je suprotan njemu istaknut npr. po vaspitanju. Pa nadalje.
  • BIBI

    08.05.2023 17:53
    Ostale ne znam,ali Predrag Ćetković je vrhumski pravnik, bio izuzetan sudija i dobar čovek. Uz to NOVOSADJANIN
  • Ja

    08.05.2023 17:17
    Preporuke su..?
    Sastav komisije je?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija