VIDEO Održan protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Zatraženo ispunjenje zahteva do petka

Protestni skup opozicije, "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistava u Srbiji, održan je u Beogradu.
VIDEO Održan protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Zatraženo ispunjenje zahteva do petka
Foto: FoNet (Velimir Ilić)

Prvo su ispred Narodne skupštine pročitani zahtevi opozicije, nakon čega su okupljeni prošetali do Vlade Srbije. 

Učesnici su najavili da traže ispunjenje zahteva do petka 12. maja i poručili da će, u protivnom, cela Srbija stati.
 
Uzvikujući "Ostavke, ostavke" i "Vučiću ostavka", zatražili su i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.
 
 
Učesnici protestnog skupa poručili su da bi, ukoliko zahtevi koji su pročitani na protestu ne budu usvojeni do petka, cela Srbija trebalo da dođe u Beograd.
Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević rekla je da zabrinutim "majkama, bakama, kolegama i učenicima OŠ 'Vladislav Ribnikar' da nisu sami", a porodicama žrtava izrazila saučešće.
 
"Ovde smo jer ne možemo više da čekamo. Predugo smo čekali, ćutali, okretali glavu na drugu stranu, očekivali da će neko drugi rešavati probleme. U toj atmsoferi, zlo je raslo, a tragedija nas je udarila u lice na najgori način", naglasila je Vidojević.
 
Ona je zatražila da se svoj deci u Srbiji obezbede sigurne škole, ulice, sela i gradovi, da se svi bezbedno osećaju i da u društvu postoji empatija.
 
"Narod smo koji se uvek borio protiv zla i pobeđivao, ovo je pitanje iznad svake poltike", naglasila je Vidojević.
 
 
Na skupu je zatraženo hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pink i Hepi i hitno ukidanje rijaliti programa kojima se promovišu nasilje, nemoral i agresija na tim komercijalnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
 
Traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića "dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana" i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune.
 
Sa skupa je zatraženo hitno sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se razmatrala odgovornost vlade i bezbednosna situacije.
 
Rok za ispunjenje svih zahteva protesta je do petka.
Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.
 
"Protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, a skup će se odvijati bez stranačkih obeležja", naveli su ranije.
  • Bora

    28.05.2023 10:26
    Opet isto
    Najgore u svemu je to što isti ljudi hoće ponovo na vlast. Apsolutno sam protiv ovog sistema ali hoću nešto NOVO! Ruku na srce ni ovi bivši se nisu nikako pokazali. I još kad vidim da su se opet umešali ovo iz otpora, odmah mi se javi moj otpor. Ako ništa ne znamo-za njih bar znamo ko ih plaća. To već i vrapci cvrkuću. Sa takvima se zaista ne može u promene na bolje.
  • ns

    09.05.2023 08:39
    Betmen
    09.05.2023 • 06:41
    Чуј, протест није политички а све пропали до пропалог на списку организатора са све политичким захтевима. Ало, бре, нису људи веверице. Изађите ко људи испред и реците хоћемо сад мало ми на власт.

    I sta je problem ako je i politicki? Jel zabranjeno opoziciji da dodje na vlast? Jel to menja sustinu protesta mozda? Vi ste najobicnija grupa oportunista koja se bori za vlast jer je vrh stranke skup kriminalaca a telo je masa besposlicara uvaljenih u javna preduzeca. Vi ste Srbiju doveli dovde. Niko drugi nego vi.
  • Dragan

    09.05.2023 08:20
    Protest
    Zar vi promoteri nasilja da ispostavljate zahteve.Obradovic,Aleksic,Ponos.Djilas.Ova Srbija je sa vama dotakla dno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija