Mihajlović: Srbija nije toliko bogata da poklanja zemljište

Srbija nije toliko bogata da rasipa ono što je vlasništvo države i građana i da zemljiste poklanja, odnosno daje bez naknade, rekla je za N1 bivša ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
Mihajlović: Srbija nije toliko bogata da poklanja zemljište
Foto: 021.rs
Za vreme njenog mandata usvojen je zakon koji reguliše konverziju zemljišta, ali uz naknadu, koju sadašnje ministarstvo ukida.
U vreme kad je usvojen zakon o konverziji zemljišta uz naknadu procene su bile da je reč o građevinskom zemljištu površine oko 5.310,42 hektara, u vrednosti od 1,43 milijardi evra, dok Savet za borbu protiv korupcije navodi da je reč o potencijalnom gubitku od čak nekoliko desetina milijardi evra.
Vlada Srbije je 4. maja usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim je ukinuta konverzija zemljiša uz naknadu.
 
Ako se uvede besplatna konverzija, kako to predlaže ministarstvo Gorana Vesića, a potom privatizuje Beogradski sajam, budući vlasnik bi, kako je ukazao Savet za borbu protiv korupcije – bez ijednog uloženog dinara postao vlasnik i 11 hektara gradskog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi Beogradski sajam, a čija bi vrednost bila više desetina puta veća od vrednosti kupljenog kapitala privatizovanog subjekta, navodi N1.
 
"Svi oni koji su u privatizacijama, iz stečaja ili iz izvršnog postupka postajali vlasnici kapitala tih preduzeća, nisu postajali i vlasnici zemljišta. Upravo da bi se otkočio zastoj u investicionim ulaganjima, omogućili smo tadašnjim zakonom konverziju državnog zemljišta u privatno, ali uz naknadu. Visinu naknade je određivao lokalni organ za imovinu po pribavljenom dokumentu lokalne poreske administracije", rekla je Mihajlović.
 
Tadašnjim zakonom određena je, kako je dodala, mogućnost i prava svojine uz nakanadu, i prava zakupa uz naknadu.
 
"Koliko god sporo išla konverzija uz naknadu, nismo toliko bogati da možemo i smemo da rasipamo ono što je vlasništvo države, jedinica lokalnih samouprava, građana i da zemljiste poklanjamo, odnosno dajemo bez naknade. Neophodno je pospešiti naknadu uz konverziju, jer svaki prihod - i najmanji - prihod je jedinica lokalnih samouprava i države, i značajan je", istakla je nekadašnja ministarka.
  • Grunf

    09.05.2023 21:10
    Cista ko suza
    Zoki samo hrabro sve ces ti nama objasniti kako je cena ovih velicanstvenih auto puteva rasla rasla ko se tu sve ugradio zagorka ce ti pomoci u tvojoj borbi za istinu
  • Pobesneli Laloš

    09.05.2023 20:41
    Mi smo bogata zemlja
    Godinama se krade i arči. Zrenjaninci poklonili 100 hektara plodne zemlje na periferiji žednog grada. Tu niče mega zagađivač koji će proizvoditi gume. Okolnih hiljade hektara biće kontaminirano i proizvodiće otrovnu hranu koju neće jesti samo Zrenjaninci već i cela Srbija. Korist će imati samo Kinezi, a žedni grad neće imati ni vazduh.
  • Hehe

    09.05.2023 20:38
    A dok je bila u vladi nije tako pricala i mislila. Nek prodaje na pijaci voce i povrce, dozivotna zabrana bavljenja politikom. Čibe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija