Preminuo akademik Milosav Marjanović

Akademik Milosav Marjanović, jedan od najznačajnijih matematičara koji je poseban doprinos dao u proučavanju topologije i didaktne matematike, preminuo je danas u Beogradu u 92. godini.
To je saopštila Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).
"Glavni naučni rezultati akademika Marjanovića vezani su za topološku klasifikaciju prostora zatvorenih skupova. Zajedno sa R. Tomovićem i S. Stankovićem dao je preciznu matematičku konceptualizaciju morfološkog tipa linijskih figura, rešenje koje  služi kao osnova kod mašinskog čitanja rukopisa", navodi se u saopštenju.
Marjanović je rođen 1931. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, a matematiku je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakutletu (PMF) u Beogradu 1955. godine, a doktorirao 1964. godine sa tezom "Mur-Smitova konvergencija u opštoj topologiji".
 
Iste godine izabran je u zvanje docenta na PMF-u u Beogradu, gde je za redovnog profesora 1980. godine. 1967. i 1968. godine boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu, SAD, a od 1995. godine je radio i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.
 
Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1991. godine. Pristupnu akademsku besedu "Prostori zatvorenih skupova" održao 11. maja 1992. godine.
 
Učestvovao je na nizu naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i predano radio na unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu, obnavljajući sadržajno i metodološki postojeće kurseve, ali i uvodeći nove.
 
Za svoje izuzetne naučne rezultate primio je Oktobarsku nagradu grada Beograda 1973. godine

Teme

SANU

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija