Poverenica reagovala na patrijarhovo vređanje žena: Duboko uznemiravajuće i ponižavajuće

Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh srpski.
To je rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u vezi sa snimkom koji je pojavio na internetu, a na kome patrijarh Porfirije govori o rodno senzitivnom jeziku, obraćajući se nekome sa "jadnice".
"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže 'a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene', pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna", samo su neke od patrijarhovih reči.
Poverenica je rekla da je dodatan razlog za brigu i to u koje vreme dolaze ove patrijarhove reči.
 
"Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u duštvu - deca i žene", navela je Janković.
 
"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči", zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
  • Beti

    15.05.2023 13:23
    Sramota
    Da li je moguce?
    ,,Pogledaj dom svoj anđele...''!
    Botovi navalite, sram i vas bilo zajedno sa Porfirijem!
    Mislite da vam je sve dozvoljeno?
    Bahato!
  • Iskreno

    14.05.2023 11:03
    Reči Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog su mi nanele bol i jako su me razočarale...
  • V

    14.05.2023 09:17
    Jezivo. A bas mi se u početku činilo da je ovaj patrijarh manje zatucan od prethodnih. Izgleda ne može crkva da ide u paketu sa razumom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija