SPC: Patrijarh je reči uputio jednoj državnoj funkcionerki, isto bi rekao i da je reč o muškarcu

Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem patrijarh Porfirije izgovara niz uvreda.

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve je saopštila da je patrijarh "oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji".

Povodom snimka sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na kojem se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva "jadnice" i "bednice", Informativna služba SPC navela je da on te izjave "nije uputio svim ženama, već je govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera".
"Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navedeno je u saopštenju.
 
Iz SPC su ocenili da je razlog za tu "kampanju" to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o "protivustavnim odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, predloženim pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu".
 
"Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi ‘Dobar dan, dobra ženo! – Otkud ti znaš da sam ja dobra'", saopšteno je iz SPC.
 
U saopštenju je ocenjeno da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković pokušala crkvi da ospori pravo da se izjašnjava o bilo kom društvenom pitanju, pa i "o nametanju načina na koji će narod međusobno opštiti i ozakonjenju obaveznosti rodne, odnosno transrodne prakse od vrtića pa na dalje".
 
SPC je ocenila da su se, pored poverenice, u "ogledalu istine i patrijarhovim kvalifikacijama, prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi".
 
 
"Svi oni, znajući dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa odbranom žena od nasilja, niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da patrijarh govori o svim ženama pokazujući netrepeljivost prema njima", dodaje se u saopštenju.
 
Navodeći da patrijarh ne propušta priliku da stane u zaštitu žena, iz SPC su u saopštenju naveli kao primer dve njegove besede – iz oktobra 2022. i aprila 2023. godine.
 
Dodali su i da patrijarh i crkva, u kojoj je više žena nego muškaraca, u pogledu konkretne brige i pomoći ženama "učine dnevno onoliko koliko pomenuti nisu uradili u svojoj celokupnoj i dobro sponzorisanoj funkcionerskoj karijeri".
 
"Crkva već decenijima, uglavnom daleko od dnevne medijske pažnje, ugroženim ženama pruža konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć koju sigurno ne dobijaju u kancelarijama pomenutih. Mi ih naravno nećemo zloupotrebljavati i pozivati da se oglase", stoji u saopštenju.
Podsećamo, patrijarh je neimenovanu ženu koja, kako kaže, govori da su žene ugrožene, nazvao "jadnicom" i rekao da je "beda jedna".
 
"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna", samo su neke od patrijarhovih reči.
 
To je izazvalo brojne reakcije i osude javnosti.
  • AntiZaNe

    16.05.2023 17:31
    BUUUUU!
    Kural.
  • pajo patak

    16.05.2023 15:23
    @Лиманац
    iskušenik Fotije iskoristio pauzu za ručak da se objavi
  • Лиманац

    16.05.2023 14:57
    Слава Богу!
    Пуна и безрезервна подршка Његовој светости Патријарху српском господину Порфирију и Српској Православној Цркви!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.