Izmene zakona: I preduzetnicama prava kao zaposlenim porodiljama

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.
Izmene zakona: I preduzetnicama prava kao zaposlenim porodiljama
Foto: Pixabay
Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.
Otac ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.
Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.
 
Predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ima za cilj da podrži majke preduzetnice, kao i njihove porodice, navelo je Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.
  • Novosadjanka

    18.05.2023 16:07
    A ako..
    .. su oboje preduzetnici ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija