Zašto je Zelenović napustio studio RTS-a: "U ovoj radnji više neću da učestvujem"

Zahtevi opozicije vezani za odgovornost države nakon dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja moraju biti ispunjeni.
Zašto je Zelenović napustio studio RTS-a: "U ovoj radnji više neću da učestvujem"
Foto: Beta/AP

Ovo su na RTS-u poručili predstavnici Stranke slobode i pravde i stranke Zajedno i Marinika Tepić i Nebojša Zelenović, dok su članovi vladajuće koalicije Snežana Paunović i Vladimir Orlić stava su da je država pokazala odgovornost.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, sagovornici su diskutovali o dijalogu vlasti i opozicije, preuzimanju odgovornosti, a Zelenović je emisiju napustio na samom početku, nakon što je ponovio zahteve opozicije i istakao da ne pristaje na privid debate.

"Nećemo učestvovati u prividu debate, nećemo učestvovati u prividu nekakvog dijaloga u kome će se stvari rešiti. Stvari će se razrešiti ispunjenjem zahteva protesta. Ne želimo da se ponovi Ribnikar, ne želimo da nam se ponovi Mladenovac, ne želimo da nam se ponove Odžaci", rekao je Zelenović.
 
Prema njegovim rečima, on već 11 godina poziva na debate i da stranka na čijem je čelu želi da priča, ali da ne želi da učestvuje u prividu dijaloga, koji je uporedio sa providom parlamenta.
 
"Ja u ovoj radnji više neću da učestvujem i zato ću napustiti studio RTS-a. Rukovodstvo RTS-a mora da podnese ostavke", rekao je Zelenović, nakon čega je izašao iz studija.
 
Tepić je rekla da su slučajevi masovnih ubistava početkom maja u Srbiji, moraju biti tretirani kao najvažniji problemi u državi trenutno.
 
"Nakon ovih tragedija, nasilje i mržnja u javnom prostoru su se povećali. Nisu stali. Ja sam mislila da će se podvući crta, da će se stati, da će se vrednosni sistem zaista ispitati, da možemo da krenemo da razgovaramo o tom problemu i da ga rešavamo. Dobili smo još intenzivnije napade", rekla je Tepić.
 
Predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je da se opozicija trudi da napravi konflikt, a da je država pokazala odgovornost i ozbiljan odnos nakon tragedija.
 
Orlić je ponovio svoje ranije izjave da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će izbori biti održani kada ih opozicija zatraži, ali da opozicija ne želi izbore.
 
Rekao je i da su potezi opozicije samo predstava za javnost.
 
Orlić je ponovio i raniji stav vlasti da Srbija nakon tragedija ne sme da stane, kako to traži opozicija.
 
Paunović je navela da bi volela da iz bilo čega što se dešava nađem svetlu tačku koja bi značila da možemo da sednemo i razgovaramo kao ljudi.
 
"Očekivala sam da sednemo kao što smo seli kada su kolege iz opozicije imale inicijativu da se napravi jedna sednica koja je danas počela sa radom, da sednemo na taj način i da razgovaramo. Nas ima 250 (poslanika). Svi smo odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo, nema ovde nevinih", kazala je Paunović.
 
Ona je kazala da vlast ima veću odgovornost od opozicije, ali da trenutna dešavanja nisu posledica od pre "tri godine ili 10 godina", već da je to proces.
"Ovo se nije desilo kao posledica prethodnih godinu dana funkcionisanja, niti pet godina funkcionisanja", rekla je Paunović.
 
Tepić je rekla da krivica vladajuće stranke da je postojala mogućnost da se spreči masovno ubistvo u okolini Smedereva i Mladenovca, jer je osumnjičeni za ubistva arhiviran u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
 
"Tražim odgovor na pitanje ko je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da tužiteljki Nataši Dubak naredi da zataška taj predmet", rekla je Tepić.
  • Suština

    19.05.2023 21:40
    Osnovni problem kod nas je da glasači ne razumeju da smo mi - moć.
    Ako bi samo svako glasao prema svom nahođenju - ni jedna laž, prevara, kupovina vlasti ili pretnja ne bi mogla da opstane.
    Odmah nakon probuđene svesti naroda o svojoj moći smanjuje se moć pretnje, strahovlade, udbe a počinje da se rađa - odgovornost.
    Rađanje odgovornosti će dovesti do podizanja kvaliteta upravljanja u ovoj napaćenoj državi.
  • @Tea

    19.05.2023 21:32
    Stašo, ... , ti li si ... ?
  • Citalac

    19.05.2023 11:47
    @ns ja
    “Opoziciju nemamo…” objasni čime je to Marinika Tepic okaljana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.