Za 10 godina više od 1.000 ubistava u Srbiji

U Srbiji je u periodu od 2012. do 2022. godine izvršeno više od 1.000 ubistava, a stopa rasvetljenih slučajeva je, prema podacima MUP-a, stalno rasla.
Za 10 godina više od 1.000 ubistava u Srbiji
Foto: 021.rs

Prema podacima koje je Danas dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom ovih 10 godina, bilo je 529 ubistava i 487 teških ubistava. 

Najviše ubistava bilo je 2013. godine. 

Stopa rasvetljenih dela je varirala tokom godina, a svi slučajevi rasvetljeni su samo u toku 2021. godine. Najmanje slučajeva bilo je rešene 2018. godine, gde procentualni ishod iznosi oko 70 odsto, piše Danas. 
 
Nikola Vujičić sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja naglašava da podatke o broju izvršenih krivičnih dela možemo sagledati na osnovu nekoliko parametara.
 
"Pre svega, postoje razlike u odnosu na broj prijavljenih dela, broj optuženih i broj osuđenih lica. Sasvim logično, najveći broj se uvek nalazi u prvoj kategoriji, a najmanji u poslednjoj... Neki od razloga za to su da se tokom postupka utvrdi da prijavljeno delo nije krivično delo, da postoje određene okolnosti koje sprečavaju krivično gonjenje nekog lica, potom različiti osnovi isključenja krivice, a ponekad i nedostatak dokaza", objašnjava sagovornik Danasa.
 
Dodaje da se iz policijskih podataka zaključuje da se rasvetljeni slučajevi odnose na one u kojima izvršilac krivičnog dela nije priveden na licu mesta.
 
"Na osnovu dostavljenih podataka može se zaključiti da je veliki broj slučajeva u svakoj posmatranoj godini 'rasvetljen', što verovatno govori i u prilog tome da je policija reagovala u skladu sa pravilima struke, pre svega u skladu sa načelom hitnog delovanja. S druge strane, opet podsećam da rasvetljavanje nije ista kategorija za policiju, tužilaštvo i sud", naglašava Vujičić.
Policajac i potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Durmanović, komentarišući ove podatke za Danas, navodi da je jedan od razloga za pad broja ubistava 2021. godine hapšenje Belivukovog klana. 
 
"Naravno da je obračun države sa klanom koji su vodili Veljko Belivuk i Marko Miljković kao i druge organizovane kriminalne grupe povezane sa kavačkim klanom koji je izvršio veliki broj ubistava koja ulaze u statistiku iz prethodnog perioda. Pravo pitanje je zašto se ta ista država nije obračunavala sa istim grupama još u začetku 2014, 2015, 2016. i svih narednih godina i zašto lica iz bezbednosnih organa, najviši funkcioneri tadašnji nisu na istim optužnicama", zaključuje Durmanović za Danas. 
  • pawlle

    19.05.2023 10:55
    rezultat av vladavine
  • Neli

    19.05.2023 10:31
    Zenama
    I deci u policiji se ne veruje, izdaju se glupave zabrane prilaska koje niko ne proverava i ne postuje, psiholozi po skolama ne veruju maltretiranoj deci, itsl
  • Mile M

    19.05.2023 10:17
    Koincidencija ?
    Za 10 godina !? Pa toliko su Vucic i njegovi napredni radikali na vlasti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.