Apelacioni sud potvrdio rehabilitaciju Nikole Kalabića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikole Kalabića.

Apelacioni sud je u saopštenju koje je prenela Radio-televizija Srbije naveo da je "prvostepeni sud pravilno utvrdio da Kalabić nije sarađivao sa okupatorom i da je neosporno utvrđeno da ne postoji nijedan pisani dokument u kome se reguliše saradnja Kalabića sa nemačkom vojnom silom".

Prema navodima suda, odluke Državne komisije o Kalabiću imaju oblik administrativnog obrasca koji sadrži lične podatke o njemu, kao i opis navedenog zločina koji mu se stavlja na teret, ali nisu donete po određenoj formalnoj proceduri, odnosno da njihovom donošenju nije prethodio postupak u kom su izvođeni dokazi uz prisustvo optuženog i branioca.
"Iz navedenih razloga, prvostepeni sud je pravilno zaključio da su navedene odluke Državne komisije bile motivisane političkim i ideološkim razlozima", ocenio je Apelacioni sud.
 
Sud je ocenio i da je Kalabić bio lišen najelementarnijeg prava - "prava na život, kao i prava na imovinu, te su se stekli uslovi za njegovu rehabilitaciju".
 
Više nevladinih organizacija i stranaka osudilo je prvostepenu odluku o rehabilitaciji Kalabića, uz ocenu da je reč o "osvedočenom ratnom zločincu i četničkom komandantu", kao i da bi njegova rehabilitacija aktivno podsticala istorijski revizionizam i negirala kolaboracionizam četničkih snaga sa Nemcima.
  • Лиманац

    20.05.2023 20:41
    Поздрављам
    Једина исправна одлука, правда је задовољена.
  • Истина

    20.05.2023 20:28
    коначно
    У мору других, коначно лепа вест.
  • Marina

    20.05.2023 18:18
    Sramna odluka
    Svaka čast Sudu! Neka ih je sramota.
    Znači sada sve treba da zaboravimo. Verovatno sada treba da se spale i sva dokumentia, u kojima piše nešto drugo o njemu poput ovoga:
    http://www.isi.mod.gov.rs/multimedia/dodaci/vig_1_2017_1554881807.pdf

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.