Uzelac o tome da li će pasti cene nekretnina: Stagnacija da, ali pad cena - teško

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac izjavio je da je teško očekivati da dođe do pada cena stanova i dodao da posle rasta cena sledi stagnacija koja se nazire.
"Ono što sledi kada ide rast je stagnacija i to je nešto što se nazire. Kupovna moć je pala, a samim tim i kreditna sposobnost, što čini manju potražnju za stanovima, ali neki drugi igrači koji ne kupuju dom već parkiraju novac u nekretnine kvare priču onima koji kupuju dom i tako dižu cene", rekao je Uzelac za Tanjug odgovarajući na pitanje da li se može očekivati pad cena nekretnina i kada.
"Moja očekivanja su da će doći do neke stagnacije ali do pada teško", rekao je Uzelac. 
Na pitanje zašto je došlo do skoka cena nekretnina navodi da je to rezultat više faktora. Država je, kako je naveo, krenula sa projektom stanogradnje i građevinske industrije što je spor točak koji je teško zausaviti kada se pokrene.
 
"On pomera cenu, a i cela globalna finansijska priča od centralnih banaka iz Amerike, EU ali i Srbije imale su pristup ubacivanja novca u sistem, što je generisalo inflaciju protiv koje se sada borimo. Ta ogromna količina novca u sistemu kreira one koji novac žele da stave u nekretnine jer taj novac uglavnom završi kod onoga ko je vešt u prikupljanju novca u sistemu, a to su biznismeni i trgovci i oni na toj liniji najviše profitiraju zato što dođu do nekretnine u formi samo depozita za novac, a ne nekretnine koji je njihov dom", rekao je Uzelac.
 
Na pitanje kako doći do kredita, kaže da do njega nije teško doći već je problem kako ga otplatiti.
 
"Ne treba gledati statistiku već svoj kapacitet zarađivanja, platu, projekciju plate. Do kredita nije teško doći već kako ga treba otplatiti - to treba da bude u fokusu", rekao je Uzelac i podsetio da ćemo sebi moći da kupimo onoliko komfora koliko novca budemo mogli da zaradimo.
 
Podseća da komfor ne mora da znači ni novu garderobu ni automobil jer je luksuz stanje uma. Kaže da nije sistem kriv za to što neko ne može nešto sebi da priušti.
 
"Inflacija gura sve te stvari do tačke nezadovoljstva kada se traži ili povišica ili novi posao", rekao je Uzelac.
 
Prema njegovim rečima, dobar kredit je svaki koji otplatite bez problema, a nije rešenje ako ga podignete i ako 20 godina zbog toga ne možete da idete na more, osim ako ste rešili da žrtvujete svoje dve decenije.
  • Sinišije

    21.05.2023 14:41
    Na putu ka stagnaciji
    Cene padaju unazad par meseci. Neretko se mogu videti akcije investitora u okviru raznih porodičnih, hit i ostalih izmišljenih dana i posle dugo vremena završene zgrade imaju po nekoliko neprodatih stanova.
    Jedino još prodavci starih stanova žive u iluziji da ih mogu prodati po cenama koje su nabijali do besmisla.
  • to je stagnacija

    21.05.2023 14:13
    Stari stanovi po 200€/kvadrat
    Novi stanovi po 1000€kvadrat
    Još malo,pa idemoo:)
  • Miko

    21.05.2023 13:50
    Nelogicno
    Treba oporezivati dosta vise vlasnike za drugi i ostale stanove .
    Cene su bolesno visoke .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.