Doktorka Radulović: Procenila sam da će slušanje pesme sa ekskurzije biti korisno

Doktorka Ranka Radulović oglasila se saopštenjem nakon što je ministarstvo zdravlja povodom primedbi na njen rad naložilo vanredni inspekcijski nadzor Кlinike za psihijatriju UKC Srbije.

Ona je navela da je u školu "Vladislav Ribnikar" hitno poslata u petak 5. maja po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega.

Nakon Nastavničkog veća, na kojem je dogovoreno da održi sastanak sa nastavnicima kojima je to potrebno, videla je, kako kaže, na hodniku grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču.
 
"Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili", napisala je Radulović.
Istakla je da je tokom sastanka pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika, koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima.
 
"Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole", navela je.
 
U pisanoj izjavi navela je da je istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme Nastavničkog veća, nastavila da pomaže grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja.
 
I roditelji VII/2 tražili da se prekine saradnja sa dr Radulović
 
Saradnja OŠ "Vladislav Ribnikar" i dr Ranke Radulović već je raskinuta, zaključuje se iz dopisa koji je državnim institucijama uputila većina roditelja VII/2, odeljenja u kojem je 3. maja počinjeno masovno ubistvo.
 
U dopisu, koji je preneo nedeljnik Vreme, roditelji VII/2, između ostalog, navode da je među njihovim ranije iznetim zahtevima bio i da se prekine saradnja sa dr Rankom Radulović. Kako kažu, taj zahtev je ispunjen. 
 
"Od navedenih pitanja i zahteva, praktično su ispunjeni oni koji su se odnosili na angažovanje eksternih psihologa i psihijatara, ali i dalje bez jasnog pisanog programa rada. Ponuđene su nam kratke biografije od strane stručnih lica koje obavljaju ovaj deo zadatka, na čemu im se posebno zahvaljujemo. Ispunjen je i zahtev da se prekine saradnja sa dr Rankom Radulović", stoji u dopisu.
 
Podsetimo, gostujući u "Utisku nedelje", Slobodan Negić, čija je ćerka ubijena u toj školi, rekao je da su neka deca na psihoterapijama po povratku u školske klupe "slušala narodnu muziku" i "povezivala sa se duhovima i dušama svojih nastradalih drugara" u prisustvu terapeuta.
 
"U 'tamnoj psihoseansi' koju je deci držala dr Ranka Radulović, uz znanje direktorke škole, ona je deci puštala narodnu muziku i govorila im da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih poginulih prijatelja i prijateljica. Ne postoji niko ko može da objasni kako se to dogodilo. To je bilo bez znanja roditelja, devojčica je došla kuću uplakana, u traumi, rekla je da su bili na seansi, rekla je da je bilo odvratno", ispričao je Negić.
 
Na to je reagovala dr Ranka Radulović, deleći vest kojom se prenosi izjava oca nastradale devojčice, uz sledeći komentar:
 
"Vreme žalovanja. Neko žali u tišini. Neko preko medija. Neko pruža psihijatrijsku prvu pomoć. Po pozivu. Po srcu, pameti i iskustvu. Svima redom. Nastavnicima, učenicima i roditeljima. Građanima. Na prvoj liniji. Ne jedan. Sve dane. Uvek". 
  • @Bojan

    23.05.2023 12:21
    O da, ti si najnormalniji zato od svih. U stvari baš ti treba do neba da si zahvalan što je država nesposobna a kadrovi ovakvi, da je ovo normalna država takav kao ti ne bi bio na slobodi.
  • Bojan

    23.05.2023 10:19
    @Jaroslav

    Odlično, konačno ste shvatili pa nećete više da "bratimite" nas normalne.
  • Jaroslav

    23.05.2023 03:11
    Ko je protiv narodne muzike taj nije Srbin!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija