Baucal: Sad se vidi zašto je važno da je predsednik predstavnik svih građana, a ne jedne stranke

Dok u javnosti traje rasprava da li deca treba da se vrate u školu nakon masovnog ubistva, psiholog Aleksandar Baucal kaže da je pažnja previše brzo pomerena sa potreba ljudi koji su najveće žrtve.

"Činjenica da su neki roditelji za a neki protiv povratka u školu, a stručno gledano sve preporuke za ovakve događaje kažu da deca treba da se vrate u rutinu, koliko god to bilo bolno", kaže za N1 ovaj profesor Filozofskog fakulteta.

Međutim, kako navodi, "povratak u nastavu je sada postao simbol podele i mi ne možemo da primenimo tu preporuku jer je ona promenila svoje značenje".
"Ako roditelji koji su prošli kroz najveću tragediju doživljavaju povratak dece u školu kao nešto što ih izoluje i marginalizuje, mi bi to morali da uzmemo u obzir. Možda će nam dugoročno biti cilj da se vrate, ali moramo da nađemo zaobilazni put koji neće deliti roditelje", kaže Baucal.
 
Ističe da bi preporučio "i ministarstvu i svima nama da prvi prioritet bude da se roditelji ne dele". Upozorava da, ako se školska godina završi sa ovim podelama, biće mnogo teže pružiti podršku školi i roditeljima.
 
Dodaje i da je bitan društveni aspekt jer su na tom planu nastali uslovi da se ovo desi, a "mi smo stvorili društvo u kom je i neka bazična normalnost nestala".
 
"Činjenica da vodeći političari nisu došli na mesto događaja da makar stave cvet je definisalo odnos između većine građana i njih, jer većina građana ne može da ih doživljava kao oslonac u ovakvoj situaciji", rekao je Baucal.
 
"Ovde se sada vidi zašto je važno da imamo predsednika koji bi bio predstavnik svih građana, a ne samo jedne političke stranke", ističe.
 
Dodaje da "ne treba izjednačavati građanske proteste i ono što čini vlast, jer protesti su izraz građana kojima je neprihvatljivo da žive u ovim okolnostima".
 
Upitan za to što vlast prinudno dovodi ljude na svoj kontramiting, Baucal kaže da je to "još jedan pokazatelj da vlast nije zauzela dobar pristup u ovoj situaciji, da i dalje pre svega razmišlja o nekom očuvanju svojih pozicija, a to je kontraproduktivno".
 
"Ja bih sve građane koji su naterani da dođu na taj veliki miting koji organizuje vlast pozvao da citiraju predsednika SNS koji je rekao da niko ne dođe ako je nateran i da, pozivajući se na tu izjavu, odbiju da dođu na taj miting", rekao je Baucal.
  • Evo ga

    23.05.2023 08:02
    @Imam
    A kažu da nema glupih pitanja.

    Tako ćete naoštriti javnost da više niko neće želeti da radi sa tom decom. Svi ovde sve znaju, evo sad ne valja ni ovaj profesor koji inače nije nepoznat, naravno onima koji ne čitaju samo naslove i komentare.
  • Ostoja

    23.05.2023 07:39
    Pa on od prvog dana deli ljude na podobne i nepodobne,na naše i njihove,na patriote i izdajnike,na Srbe i antisrbe.I uvek se kreće u kontrolisanom okruženju gde se njegova volja bezpogovorno prihvata.
  • pkijg

    23.05.2023 07:14
    i vajgadu
    Mile
    22.05.2023 • 22:57
    Svi ćete plakati kad vidite najveličanstveni miting naroda koji je Srbija ikada videla 26 Maja!

    mile, mile, sta je s pamecu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija