Lažne dojave o bombama nanose višestruku štetu - pravnu, ekonomsku i političku

Škole su prošle, ali i ove nedelje mete dojava o bombama.
Lažne dojave o bombama nanose višestruku štetu - pravnu, ekonomsku i političku
Foto: 021.rs
Iako se nijedna od dosadašnjih dojava nije pokazala istinitom, za policiju je svaka značila izlazak kontradiverzione jedinice na teren, evakuaciju svih građana koji su se na tim mestima zatekli i detaljan pregled svakog kutka. 
Profesorka Kriminalističko-policijskog univerziteta Ivana Bodrožić navodi za RTS da su masovnije dojave o lažnim bombama započele u martu prošle godine dojavom da je postavljena bomba u avionu "Er Srbije" na letu od Beograda ka Moskvi, te da su kasnije omasovljene i dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama i ustanovama zdravstvene zaštite. 
"Kada su u pitanju prošlogodišnji događaji, Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP-om i Bezbednosno-informativnom agencijom pokrenulo je krivične postupke protiv učinilaca ovih krivičnih dela koji su državljani Srbije, mahom za krivično delo - izazivanje panike i nereda. Na onim mestima gde je bilo sumnje da je reč o stranim državljanima pokrenuta je međunarodna krivično-pravna saradnja kroz mehanizme Evropola i Interpola, i ona je u toku. Verujemo da će kroz prikupljene dokaze i informacije na kraju rezultirati pokretanjem krivičnog postupka", kaže Bodrožić.  
 
Ukazuje da se lažnim dojavama o bombama državi nanosi višestruka šteta - pravna, ekonomska i politička.
 
"Pravna jer se u ovakvim slučajevima pokreće veoma skup i ekskluzivni krivično-pravni aparat. Ekonomska jer su angažovane izuzetno velike ekonomski resursi državnih organa. Politička jer može da se stvori utisak određene nestabilnosti kada je u pitanju izvršenje ovih krivičnih dela", navodi Bodrožić.
 
Bodrožić veruje da je moguće pronaći svakog učinioca dela.
 
"Nekada se krivično delo može otkriti u danu, za neka krivična dela je potrebno vreme. Duboko verujem da su službe za sprovođenje zakona i u Republici Srbiji, a i naši partneri sa kojima ostvarujemo intenzivnu međunarodnu krivičnopravnu saradnju, sasvim dobar resurs i kapacitet za otkrivanje učinioca krivičnih dela", navodi Bodrožić.
Ukazuje da naša država imam dobar krivično-pravni odgovor.
 
"Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno tužilaštvo u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom uposlilo je sve svoje resurse kada je u pitanju otkrivanje i dokazivanje ovih krivičnih dela. Država ima dobre krivično-pravne standarde, samo je pitanje prikupljenih dokaza i odluke nadležnih službi za sprovođenje zakona, kako će to dalje ići", ukazuje gošća RTS-a.
  • Aa

    23.05.2023 10:23
    Bb
    Dovoljan je podatak da je prva dojava bila za avion koji je leteo za Moskvu. Dok se ne usaglasimo sa rusofobnim narativom i ne uvedemo sankcije, ovo će da se dešava jer Poljska i Ukrajinina uz Rusiju ima najveće organizacije internet botova i nema šanse da im se uđe u trag. Tako Evropol i Interpol nikad neće proslediti ove podatke jer i oni znaju o kome se radi. Ako se sećate prošle godine su uhvatili neke Poljake i Čehe kako slikaju u blizini Krušika ili Zastave, a ko zna čiji se sve doušnici i agenti šetaju po Srbiji i rade protiv nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.