Otkazana dva testa na probi državne mature, polagaće se samo srpski

Učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.
Otkazana dva testa na probi državne mature, polagaće se samo srpski
Foto: Pixabay
Probni ispiti iz matematike i trećeg testa su otkazani, preneo je danas list Danas na sajtu.
Kako se navodi, Ministarstvo prosvete potvrdilo je da je o ovoj odluci dopisom obavestilo direktore srednjih škola, u koje je Danas imao uvid.
"Ciljevi probnog ispita kao što su priprema škola za sprovođenje ispitnih procedura i provera softverskih rešenja se ostvaruje realizacijom testiranja iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti. Sprovođenje ispita je neophodno da bi se testirala sva softverska rešenja digitalnog pregledanja testova, korišćenja administrativnog portala i bezbednosnih procedura", navodi se u dopisu.
 
Ističe se da podaci sa druga dva testiranja (matematika, opšteobrazovni predmet/test iz stručno-teorijskih znanja/test iz solfeđa sa teorijom muzike), planirana na školskom nivou, "nisu neophodni za dalju pripremu uvođenja ove sistemske mere".
 
Prethodno je Ministarstvo prosvete predložilo da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu, a taj predlog je unet u Nacrt izmena Zakona o srednjem obrazovanju koji je do skoro bio na javnoj raspravi.
 
Ministarstvo je u dopisu direktorima potvrdilo da je Nacrtom izmena tog zakona "predviđeno produžavanje perioda pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature u punom obimu". 
  • Razocarana

    24.05.2023 15:53
    Sta ce im sve to
    Ostavite decu na miru! Program je katastrofalan. Onaj ko je menjao program po kojem smo se svi ranije školovali, nije izgleda imao ništa da radi!!! Bolje da je prespavao mandat. Užas i sramota! Vratiti sve kao nekada što je bilo!!!!
  • R U human? y / n

    23.05.2023 18:06
    Ako cilj nije bio i pilotiranje samih testova - njihov kvalitet i težina, već samo provera softverskog rešenja, što nisu npr. samo deo vojske botova poslali da klikću po školama?
  • Profesorica

    23.05.2023 16:44
    Sramota
    I opet sramota. Stidite se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.