Uručene nagrade "Dejan Anastasijević" za istraživačko novinarstvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručilo je danas u Beogradu nagrade "Dejan Anastasijević" koje na godišnjem nivou dodeljuje za zasluge u istraživačkom novinarstvu.
Nagradu u kategoriji elektronskih medija dobila je novinarka televizije N1 Maja Nikolić za dokumentarni film "Ispod površine: Poslednja počast" o pogibiji pripadnika Vojske Srbije tokom vojne vežbe na Pešteru.
 
Ona je nagradu posvetila nedavno preminulom uredniku te televizije Peđi Obradoviću.
Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je priča "Papagaji vredni kao kokain" objavljena u nedeljniku Vreme, čiji su autori Nemanja Rujević, Tristen Tejlor, Ingrid Gerkma i Natali Bertrams, a koja se bavi međunarodnim švercom egzotičnih ptica preko Srbije.
U kategoriji onlajn medija nagrađen je novinar portala BIRN Radmilo Marković za priču o skoro 500 miliona nelegalno izgrađenih kvadrata u Beogradu.
 
Marković je kazao da novinarski posao u jednom trenutku dolazi do zida, gde bi priču trebalo da preuzmu nadležne institucije, ali da se u Srbiji to ne dešava više od 10 godina i da to "pomalo obesmišljava rad novinara".
 
Nagradu publike dobio je novinar vojvođanskog istraživačkog portala VOICE i dopisnik agencije Beta iz Novog Sada Dalibor Stupar za film "Šta nas greje, to nas truje" o zagađenju vazduha, koji je objavljen na Jutjub kanalu Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
 
Posebne nagrade dobili su novinarka čačanskog "Epicentra" Milena Gavrilović za priču o višegodišnjoj borbi meštana sa izgradnjom autoputa "Miloš Veliki" i novinar pirotskog portala "Plus onlajn" Nenad Paunović za izveštavanje o iskliznuću cisterni sa amonijakom kod Pirota.
 
Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenio je da svi pristigli radovi pokazuju da je prava novinarska scena u Srbiji "još uvek žilava i borbena" i da u teškim vremenima "drži baklju slibode izražavanja i mišljenja".
 
"Istraživački novinari posebno su obeležili poreklu deceniju jer su uprkos pritiscima, pretnjama, prisluškivanju, sistematičnoj kriminalizaciji i dehumanizaciji, užasnim kampanjama u režiji vlasti, iznedrili sijaset tekstova i priloga koji razotkrivaju kriminal i korupciju u našoj zemlji", rekao je Bodrožić.
 
Na konkurs za nagradu "Dejan Anastasijević" prijavilo se 45 radova koji su objavljeni u periodu od marta prošle do marta ove godine, a najveći broj bio je iz onlajn medija.
 
NUNS dodeljuje nagradu 18. godinu za redom, a iako je bilo planirano da priznanja budu uručena 3. maja, na Međunarodni dan slobode medija, ceremonija je zbog dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji početkom meseca, održana danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija