Sociolog s Harvarda: Vučić bi trebalo da se najviše plaši samog sebe

Poslednja dva petka u Srbiji su istorijska, a protesti su dokazali da su Beograd i Srbija živi, što se nije uzimalo zdravo za gotovo, kaže sociolog Danilo Mandić, predavač na Harvardu.
"Mnogima je delovalo da je u srpskom društvu gotovo sa pokretom protiv korupcije, nasilja, divljaštva, a sada se ispostavilo da to nije tačno", rekao je Mandić za N1.
"Narod je preživeo sve – Miloševića, sankcije, hiperinflaciju, ratove, bombardovanje, agresiju NATO-a, preživeće i jednog recikliranog šešeljevca", kazao je Mandić.
Prema njegovim rečima, protesti "Srbija protiv nasilja" su jedna faza društvenog pokreta, koji se kreću u fazama mobilizacija i demobilizacije.
 
Navodi i da "ključan momenat predstavlja pojava takozvanih elitnih prebega iz samog režima".
 
"Strukturalno, kad brod krene da tone ove ‘zorane mihajlović’ i ‘dragani šormazi’ i sve to što beži, ja mislim da je to razlog za paniku iz perspektive režima, a iz perspektive društvenog pokreta i opozicije, mislim da to treba da se oberučke prihvati i slavi", rekao je Mandić.
 
Navodi i da režimi poput ovog u Srbiji "sami sebe ugrožavaju" iz brojnih razloga, od kojih je jedan – negativna selekcija, odnosno promocija kadrova na osnovu lojalnosti.
 
"Sociološki, predsednik Vučić bi trebalo da se najviše plaši samog sebe", rekao je Mandić.
 
Naveo je da je filozofkinja Hana Arent razlikovala pojam rulje od pojma naroda i "da oni koji misle da treba da budu rulja, treba da dođu u petak (na miting koji organizuje vlast), a oni koji misle da Srbiji treba narod – da dođu u subotu, na protest 'Srbija protiv nasilja'".
  • felix

    24.05.2023 13:24
    @plaćač poreza
    ti nekog prezireš , smešni čoveče osim pisanja po portalu i izlivanju mržnje prema boljima i najboljima nemaš druge zabave !
  • @Placas Poreza

    24.05.2023 10:49
    Zasto se cudite
    Pogledajte malo statistiku stepena obrazovanja u Srbiji- koliko imamo svrsenih visokoskolovanih, s drzavnih fakulteta? Poslusajte narod u prolazu. Vucic nam se nije desio, narod u Srbiji ga je izabrao, makar vecina. Bila sam optimista pre nekih 15 godina, ali sam shvatila da decu necu moci da zastitim od sistema i srecom smo uspeli da pobegnemo. Volela bih da svi to mogu.
  • @Iq 12

    24.05.2023 09:39
    Prvo, užegla vam salama, ovo bine "list" nego web lortal. Promašili ste paste za vaš copy.
    Drugo, nema "druge strane". Postoji Vučićeva gaslighting manipulacija - laž, i postoji istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.