Šta se krije iza moćne naslovnice "Nedeljnika": Kraj škole.

Na sredini novog broja Nedeljnika nalazi se "druga naslovna strana", koja otvara teme o povratku u škole.
Naslovnica je delo agencije New Moment.
"Nikada strašniju ideju nismo imali u New Momentu. Njena istinitost bila je zastrašujuća. A najbolnije od svega bila je činjenica da je nastala mesecima pre tog užasnog maja", napisao je u Nedeljniku Veljko Golubović, izvršni kreativni direktor New Momenta.
"Škola se odavno bila pretvorila u borilište i svaki dan značio je opstanak u surovom okruženju. Vršnjačko nasilje ponavljalo se kao mantra, u medijima, na Vajber grupama, na roditeljskim sastancima, u dopisima, obrazloženjima, SMS porukama, mejlovima… Bilo ga je svuda: na internetu, u dvorištu, u učionicama, na stepeništima, u svlačionicama, na tablama, klupama, vratima od WC-a, a najviše u tim malenim glavicama, ručicama, srcima", piše Golubović.
 
Dodaje da je ideja nastala još ranije:
 
"Ideja je nastala mesecima pre tog maja, ali smo mislili da je prejaka, da nije za nas, da je to za neku drugu, daleku zemlju, tamo negde preko okeana, što dalje odavde, jer to nismo mi nego neka nestvarna čudovišta, polipi, delfini što nasilje neguju i detinjstvo u ratište pretvaraju. Pa ko bi normalan decu u školu slao sa pancirima umesto školskih torbi, nenasmejanu, zabrinutu, ozbiljnu… Koji to roditelj, učiteljica, nastavnik, profesor može dozvoliti da se đaci za uspomenu mogu slikati kao da su vojska, kao da im detinjstva nije ni bilo, kao da smo ih na front umesto u školu poslali…" 
 
Kako kaže, pitali su se da li treba da je objave.
 
"Posle tog maja, nismo se više pitali. Od tog maja, ideja više nije bila samo ideja. Više nije bila ni samo metafora, ni vizija budućnosti, ni socijalno angažovana poruka, ni poziv na akciju. Postala je krik i hladna istina. Kreirana uz pomoć veštačke inteligencije u Midjourney programu, sa nepostojećim likovima, bila je stvarnija od nadrealnog sunovrata u kojem se celo društvo našlo. Bio je to dovoljan znak da je detinjstvima kakva smo nekad imali i školama u kakvim smo nekada odrastali došao za sva vremena – kraj", navodi Veljko Golubović.
  • Mina

    25.05.2023 09:06
    Kao prosvetni radnik sa velikim iskustvom mogu da kažem da je prosveta poljuljana prošlim ratovima, ali sad, u poslednjoj deceniji dokusurena. Deca, ali i roditelji više nemaju nikakvog obzira, zadrške, uvažavanja. Sve se svodi na - ja hoću, mogu i zahtevam. Direktori, ucenjeni svojim položajem, dozvoljavaju sve.
  • rale

    25.05.2023 06:56
    Kao povučeno i mirno dete mrzeo sam školu. To je bilo pre vremena kada deca ulaze u prvi razred sa pametnim telefonom u džepu. Sada, sa ovim socijalnim mrežama, influenserima, slikama i video klipovima ne znam da li bio bio u stanju i da je završim. Na zapadu barem zahvaljujući standardu imaš mogućnost da dete upišeš u neku privatnu školu gde će imati kvalitetnije okruženje, ali i to ima prednosti i mana.
  • II

    25.05.2023 02:53
    Plasim se vuka u jarecoj kozi
    Izuzetan tekst. Najbitnija tema kojoj treba pridati najveci moguci znacaj.
    Krenimo od kraja: Narod je prstravljen, preplasen u konstantnom strahu. Za sebe odrasla osoba mozda nece izdvojiti, ali za najmilije hoce, sve ce dati da mu bude bolje, 3K po satu ili 4. Cekace svoj termin i po nedelju -dve, privatno, proces je dug, prporucuje se vesemesecna t. Da budes dosledan i redovno dolazis jer inace ce sve pasti u vodu. Biznis je razgranat i raste ko pecurke, iza svakog ugla. Veoma unosan, ali ko je ciljna grupa?! Na bahate, samozive, agresivne,bezobzirne i narcisoidne ne treba racunati, bar ne kao musterije, jer oni teskoba nemaju, ni problema, ali, pomoci ce u drugom smislu, omogucice im se da uticu svojim potencijalima na ciljnu grupu. Kako je danas postenim, pristojnim, nenametljivim ljudima sa osecajem odgovornosti?
    Kako se formirala takva atmosfera da njima bude bas tesko?
    Kako glase pravilnici po skolama za nastavnike kojima su ruke zapravo vezane a odgovorni su za sve i resavanje problema bude jako tesko? Ljudi posustaju od nelogicnosti i apsurda.
    Ali, da li je nelogicno za sve?
    Ko ih sastavlja i namece?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.