MUP: Do početka novembra u Srbiji sistem 'Amber alert' za rano uzbunjivanje u slučaju nestanka dece

U Srbiji će najkasnije do početka novembra proraditi sistem "Amber alert" za rano uzbunjivanje u slučaju nestanka dece, saopštilo je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
MUP: Do početka novembra u Srbiji sistem 'Amber alert' za rano uzbunjivanje u slučaju nestanka dece
Foto: 021.rs

Državni sekretar MUP- Danilo Stevandić je kazao da je ministar Bratislav Gašić u februaru formirao tim za uvođenje tog sistema. U sastavu tog tima su predstavnici nekoliko ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Udruženja "Astra“.

Zadatak tog tima je da razmotri uporedno-pravna rešenja i nađe najbolje prakse, o čemu su održana dva sastanka članova tima na kojima se razgvaralo i o kriterijumima za aktiviranje sistema "Amber alert".
Taj sistem upozoravanja javnosti kao pomoć u traženju nestale dece uveden je u SAD 1996. godine, a postoji i u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji, Španiji i Velikoj Briitaniji.
 
"Amber alert" deluje tako što se informacija o nestanku deteta uz druge neophodne podatke o njemu hitno i istovremeno šalje putem televizije, radija, društvenih mreža, bilborda i drugog na čitavoj teritoriji zemlje da bi celokupno javno mnjenje brzo bilo obavešteno o nestanku deteta i kome se treba javiti kada bude uočeno.
 
Po podacima Međunarodnog centra za nestalu i eksploatisanu decu, u roku kraćem od tri dana je rešeno 95 odsto slučajeva nestanka dece u kojima je korišćen "Amber alert".
  • TBL

    25.05.2023 16:52
    U novembru biće u decembru iliti za dve do tri godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija