Dačić: Odmah prekinuti eskalaciju situacije na Kosovu, naše snage su u pripravnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se dalja eskalacija situacije na Kosovu mora odmah prekinuti.
"Ovo ne sme da se dozvoli. Ovo Srbija neće da dozvoli. Naše snage su u pripravnosti, mi ćemo - ako treba i ako mi moramo - da zaštitimo Srbe i tačka", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.
On je rekao da Srbija neće dozvoliti da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice ili zbog avanturizma Kurtija.
On je rekao da je uloga Kfora bila da onemogući jednostrane akte Prištine, poput ulaska novoizabranih gradonačelnika u opštine na severu Kosova protiv volje Srba, ali da danas Srbima ne vrede garancije Kfora.
 
Kako je rekao, situacija će se rešiti kada "neko okrene telefon i dođe u Prištinu da to reši", a na pitanje ko će to biti, Dačić je rekao: "Neću ja, neće ni predsednik Vučić, nego oni koji su im pomagali toliko godina. Nemoj da se pravimo naivni da ovi ne mogu ništa Kurtiju".
 
Upitan kuda vodi ova situacija, Dačić je rekao da su za kompromisno rešenje potrebne makar dve strane, da sa strane Beograda postoji spremnost za razgovor, dok druga strana nije spremna ni o čemu da razgovara osim o "nasilnim jednostranim aktima koji imaju za cilj da dovedu do postavljanja kao trajnog rešenja okupaciju Kosova od strane prištinskih vlasti".
 
Na pitanje šta je njegova poruka, Dačić je rekao da je neophodno vratiti se pregovorima, a ne igrati se vatrom, koja može da zapali i Balkan i čitav svet.
  • Stohadin

    29.05.2023 19:27
    Juriiiiiiiš
    Vojska Srbije ne sme da uđe na teritoriju Kosova.
    Mogu neke nenaoružane vojne strukture kao ispomoć KFOR-u i to samo ako ovi dozvole,tako da je ovo sa vojskom i uzbunom samo oredstava za ine koji veruju da AV igra bejzbol sa izvanzemuljcima u Lipovačkim šumama.
  • ...

    29.05.2023 13:47
    "Ovo Srbija neće da dozvoli."

    Srbija je vec dozvolila, a dozvolice opet. Na zalost.
  • tarabic

    29.05.2023 11:06
    prodali ste kosovo za AV mitin
    samo nase gradjane mozete da bijete i maltretirate, sto se tice severa Kosova, tamo nesme niko da dodje niti iz policije, niti iz vojske da ih brani a kamoli neko od vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.