Sindikat: Zlostavljanje na radu u Fondaciji za humanitarno pravo, prijave protiv Nataše Kandić

Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana izneo je navode o zlostavljanju zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo.
Sindikat: Zlostavljanje na radu u Fondaciji za humanitarno pravo, prijave protiv Nataše Kandić
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)

Kako se navelo u saopštenju, zlostavljanje zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo primer je sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava.

Sindikat se odlasio povodom, kako su naveli, "zlostavljanja na radu i drugih kršenja zakona" u Fondu za humanitarno pravo (FHP). Navode i da sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivačice FHP Nataše Kandić, piše Vreme.

Nataša Kandić je za portal Vremena rekla da ne može da komentariše nešto što niko imenom i prezimenom nije potpisao, a na pitanje da li će to učiniti ako neko javno istupi, odgovorila je da će razmisliti.
 
Nasuprot tome, neki od zaposlenih u FHP sa kojima je Vreme razgovaralo rekli su da još ne žele da izlaze u javnost pojedinačno, jer Nataša Kandić i dalje dolazi u prostorije Fonda. 
 
U saopštenju sindikata se navodi da su se 14 zaposlenih i jedna bivša zaposlena, koja je bila u radnom odnosu do januara ove godine, pisanim putem izjasnilo o zlostavljanju/mobingu koji su doživeli od Nataše Kandić.
 
Predsednik Upravnog odbora je imenovao Posebnu tročlanu komisiju UO koja je utvrdila: loše postupanje prema zaposlenima (maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika), loše upravljanje projektom REKOM (neispunjavanje ciljeva i rokova, česte promene metodologije, nemogućnost zadržavanja i motivacije već obučenog osoblja), te zloupotrebu ovlašćenja za kontrolu pristupa i korištenja dokumentacije u bazi podataka.
Zbog svega navedenog, 26. februara 2023. godine UO FHP je savetovao izvršnoj direktorki FHP Ivani Žanić da ugovor Nataši Kandić kao koordinatorki projekta REKOM, koji je isticao 28. februara 2023, ne bude produžen.
 
Takođe se navodi da se Nataša Kandić od 15. maja i fizički vratila u prostorije FHP, potpuno zanemarujući prijave koje su protiv nje podnesene, izazivajući na taj način "novi stres kod većeg dela zaposlenih".
  • Bns

    29.05.2023 15:33
    Karakter na licu
    Pa ne bi ona to. Ona je fina, humana žena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.