NATO raspoređuje dodatne operativne snage, Srbi na bodljikavu žicu Kfora okačili - srpske trobojke

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na Kosovu, NATO je odredio raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga (ORF) za zapadni Balkan.
NATO raspoređuje dodatne operativne snage, Srbi na bodljikavu žicu Kfora okačili - srpske trobojke
Foto: Beta/AP
To je saopšteno danas iz Združene komande NATO-a u Napulju.
Vlada u Prištini bi trebalo da se povuče iz nastojanja da se u opštinama sa srpskom većinom na severu KiM postave albanski gradonačelnici, izjavio je danas član američkog Saveta za spoljne poslove Čarls Kapčan.
 
Srbi u Leposaviću, koji protestuju drugi dan zaredom, ukrasili su danas srpskim trobojkama bodljikave žice i prepreke Kfora kod zgrade opštine.
 
Bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić prethodno su danas preneli komandantu američkog Kfora zahteve građana koji od juče protestuju ispred lokalne samouprave da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti opštinu, javlja dopisnik Tanjuga.
 
Todić je istakao da okupljeni ljudi ne žele nikakve incidente, već samo da se vrate normalnim svakodnevnim aktivnostima. Hetemi, koji je izabran na lokalnim izborima koje su većinski Srbi bojkotovali, nalazi se u zgradi opštine od juče.
U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku jutros je počelo okupljanje građana koji protestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije. Pripadnici Kfora su razvukli bodljikavu žicu oko zgrade opštine u Zvečanu, a metalnu ogradu i uz samu kapiju Osnovne škole "Vuk Karadžić", koja se nalazi u neposrednoj blizini opštine, javlja dopisnik Tanjuga. Na taj način su, pored osnovne, blokirane i srednja škola i obdanište. 
 
Škole na severu Kosova i Metohije ne rade od ponedeljka.
 
Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.
 
Sama zgrada opštine Zvečan opkoljena je vojnicima Kfora, čiji kontigenti se smenjuju na nekoliko sati. Pripadnici tzv. Specijalne jedinice policije Kosova nalaze se u zgradi opštine.
 
Opštinske zgrade u tri opštine na severu - Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, koriste i radnici Privremenog organa opštine po sistemu Srbije, pa je i njihov rad blokiran ulaskom specijalnih jedinica.
 
Od četiri opštine na severu KiM, samo Severne Mitrovica ima odvojene opštine po srpskom i tzv. kosovskom sistemu.
  • Лиманац

    31.05.2023 06:56
    Косово и Метохија је Србија.
    „Када неправда постане закон, отпор постаје дужност.”
  • Mile

    30.05.2023 20:37
    Juce dosao ayad u Srbiju
    Vratio se iz inostranstva Gazela blokirana, na izlazu sa autoputa zaustavi me policija sa uperenom bater lampom u lice, danas u radnji kazem jednoj gospodji izvolite da prodje odgovor> ajd ti svojim poslom. Sinoc u sendvicari zena koja radi se dere za cerku kako moze na zurke a ne moze da ide u BG da podrzi predsednika. Sto bi rekao jedan moj prijatelj hajde 1918 pa 1941 pa 1999 al pogledaj istoriju poslednjih 700 godina. Tu je neki ozbiljan problem u pitanju.
  • cuvar

    30.05.2023 20:22
    eeee...
    Da sam ja Kfor,radio bi pendrek non stop,al eto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija