Klimatolog Đorđević: Narednih dana biće stalno uključen žuti ili narandžasti meteoalarm

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za RTS da će narednih dana biti nestabilno vreme i da svakog popodneva možemo da očekujemo intenzivne kratkotrajne padavine.
Klimatolog Đorđević: Narednih dana biće stalno uključen žuti ili narandžasti meteoalarm
Foto: 021.rs
Kiša i nestabilno vreme u Srbiji očekuju se sve do 20. juna - kažu meteorolozi prognostičari. Toplo suvo leto trebalo bi da nastupi tek nakon toga, što znači da je pred nama kišovito leto, bez značajnijeg broja sušnih dana, ali sa nekoliko toplotnih talasa i temperaturom znatno iznad 35 stepeni. 
Klimatolog Đurđević rekao je za RTS da će narednih dana postojati rizik od bujičnih vodotokova na manjim slivovima reka, a da će se situacija na većim pratiti, pošto se očekuje velika količina padavina u BiH. Nivo reke Save biće u blagom porastu, kaže Đurđević.
"U narednih pet, šest, sedam dana biće stalno uključen žuti ili narandžasti meteoalarm i treba pratiti situaciju", rekao je klimatolog.
 
U zapadnoj Srbiji, kaže, treba očekivati malo rizičnije događaje.
 
Sve ovo, kako kaže, pomalo liči na ono knjiško proleće i leto, pa se pitamo da li se možda sve vraća na staro - četiri godišnja doba, sa jasnim počecima i krajem. 
 
"Ovo je prilika da vidimo kako je to nekada izgledalo, jer će ovakvih u budućnosti biti sve manje. U budućnosti treba da očekujemo sve toplija proleća, što ne znači da će svako sledeće godišnje doba ili proleće biti tolije od prošlog", naveo je Đurđević.
 
Ali, ono što donose klimatske promene jeste da se povećava učestalost toplih proleća, a sve manje ima onih prijatnih, objasnio je Đurđević.
 
Do sredine ovog veka, kaže Đurđević, treba očekivati porast prosečne temperature za oko 2,5 stepeni.
  • Pera

    31.05.2023 08:59
    Nemaš ti pojma
    Kakvo knjiško proleće majke ti u junu ? Ko malo prati vreme a nije "klimatolog zeleno agendaš" zna da kad god imaš mlaku zimu i leto je vlažno. Kaže da ga upamtimo jer će biti sve toplija ALI TO NE ZNAČI da će sva biti topla. Šta si time hteo da kažeš života ti ?
  • Aleksej

    31.05.2023 07:28
    E pa...
    Ti zuti su krivi za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.