Fond za humanitarno pravo: Kazna za Stanišića i Simatovića mala u odnosu na zločine koje su činili

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Haškog tribunala, donelo je presudu protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
Osuđeni su na 15 godina zatvora.
Žalbeno veće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović, zajedno sa drugim vojnim, političkim i policijskim rukovodiocima iz Srbije činili deo udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa teritorija pod kontrolom srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, odnosno - etničko čišćenje, navodi Fond za humanitarno pravo.
FHP je ocenio da Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije mora da uzme u obzir činjenice o ulozi srpskih vojnih jedinica u ratnim zločinima i da procesuira odgovorne.
 
"Imajući u vidu funkcije koje su Stanišić i Simatović obavljali u državnim organima Republike Srbije, opseg i značaj njihovog učešća u zločinima, te patnju žrtava i težinu zločina za koje su odgovorni smatramo da je kazna zatvora od 15 godina na koju ih je Žalbeno veće MKRKS osudilo nesrazmerno mala", ocenio je FHP.
 
Protiv Jovice Stanišića, nekadašnjeg načelnika SDB i Franka Simatovića, zaposlenog u Drugoj upravi SDB, Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju podiglo je inicijalnu optužnicu pre 20 godina, u maju 2003. godine. 
  • pape

    01.06.2023 15:18
    zlo
    Ne bi me čudilo da ovi i dalje "upravljaju" službom iz Haga. Vrlo moguće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija