Obilne padavine prave problem i voćarima: Jagode i trešnje trule i pucaju

Loše vremenske prilike, velika količina padavina i vlažnost zemljišta dovode do truljenja i pucanja plodova.
Obilne padavine prave problem i voćarima: Jagode i trešnje trule i pucaju
Foto: Pixabay
Gotovo u svim voćnim vrstama dolazi do razvoja bolesti i štetočina, a problem je što voćari ne mogu adekvatno da zaštite svoje zasade, budući da kiša svakodnevno pada, prenosi RTS.
Na poljoprivrednom gazdistvu Anelije Heslenji iz Zrenjanina trešnje su ušle u punu rodnost, ali ove godine kvalitet plodova nije kao ranijih.
"Voćnjak je u osmoj godini. Ovo je prvi ozbiljniji rod i do ove godine nije bilo ovakvih problema sa kišom. Prvi put nam se dogodilo da je značajan deo roda uništen, da je oštećen od velike količine padavina i vlage. Branje je dosta usporeno, jer su plodovi popucali, pa brzo trnunu. I nisu trešnje tako lepe na izgled, kao što su bile prethodnih godina", kaže za RTS Anelija Heslenji, proizvođač trešanja.
 
"Za ovo, prvo, vreme zrenja sigurno je 50 procenata roda oštećeno. Cena je dosta niska u odnosu na prethodne godine. Kod otkupa na veliko i sama početna cena je bila niska, a iz dana u dan ide na dole. To je veliki šok za nas, budući da su održavanje voćnjaka, košenje, zaštita skuplji nego lane", dodaje sagovornica RTS.
 
Prve trešnje su se, kaže, na veliko prodavale za 250 dinara po kilogramu.
 
"Ali, to je bilo samo tog prvog dana. Već drugog dana cena je pala i sad kažu da je kilogram 120 dinara. Mi više ne prodajemo na veliko, samo na malo – na voćnjaku. Verujte da je cena od 120 dinara baš niska. Za te pare ove godine trešnje ne vredi ni brati. Ponavljam, berba ide jako sporo. Morate da preberete i odstranite plodove koji su popucali i treba mnogo vremena da bi se nabrao kilogram trešanja", objašnjava Heslenji.
 
I u Institutu za voćarstvo u Čačku kažu da za pojedine voćne vrste ovo nije dobra godina.
 
Kada je reč o jagodičastom voću, ova količina padavina je nekim vrstama dobrodošla, dok na drugim – samo pravi štetu.
 
Osim na prve plodove, nestabilno vreme negativno utiče i na voće koje se tek razvija. Čak i voće koje je zdravo je lošijeg kvaliteta nego prethodnih godina.
  • Banderaš

    01.06.2023 18:43
    1 Aifon košta koliko 5000 kg pšenice.
    Ako neko misli da će srbija napredovati i razvijati se,treba da prihvati realnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija