Makron predložio nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Kišinjevu, na Samitu Evropske političke zajednice, da su Pariz i Berlin kao rešenje za krizu na severu Kosova predložili brzo održavanje novih izbora.
Makron je rekao da se, sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, odvojeno sastao sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, a zatim i zajedno sa njima.
Uz poziv na sprovođenje sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida, Makron je konstatovao da je do napetosti na severu Kosova došlo posle lokalnih izbora, održanih uz mali odziv glasača od tri odsto.
"Predložili smo da se što pre organizuju izbori u četiri opštine na severu, uz učešće Srba", izjavio je Makron.
 
On je dodao da će tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj održati zaseban sastanak.
 
Makron je izrazio saosećanje sa svim osoba povređenim na Kosovu, posebno sa vojnicima NATO.
  • Dejan

    02.06.2023 11:35
    Bojkot je zakonit
    @Pera Minhen
    Srbi mogu samo da izadju na one lokalne izbore u AP Kosovu koje po Ustavu R. Srbije raspisuje Skupstina Republike Srbije isto kao i za lokalne izbore u AP Vojvodini. Izbore koje raspisuju teroristi iz lazne drzave i treba da bojkotuju jer je bi bili u krivicnom delu.
  • Реалиста

    02.06.2023 08:54
    Све је ово замајавање и на штету Срба. Прогласити окупацију српске покрајине, обавестити о томе Русију и Кину а Срби у покрајини да формирају своје институције.
  • /

    02.06.2023 08:28
    /
    srbi su neodgovorni i nesvesni posledica svoga ponasanja.
    to potvrdjuje jucerasnji dan.
    hoce da ih ljudi priznaju kao ugrozene i jadne a pokazuju se kao nacisti, rasisti i kkk lanovci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija