Forum BG gimnazija: Ishitrena nova odluka Vlade, a tražili su povratak u škole odmah nakon tragedije

Forum beogradskih gimnazija ocenio je danas odluku Vlade o ranijem završetku nastavne godine ishitrenom i nedovoljno promišljenom.
Forum BG gimnazija: Ishitrena nova odluka Vlade, a tražili su povratak u škole odmah nakon tragedije
Foto: Pixabay

Forum je pozvao Vladu i Ministarstvo prosvete da još jednom preispitaju tu odluku i pruže učenicima mogućnost da završe školsku godinu na koliko-toliko regularan način, kako je i planirano školskim kalendarom.

"Zaključkom o ranijem završetku nastavne godine Vlada je nanela više štete nego koristi obrazovnom sistemu Srbije, ozbiljno poljuljanom nakon tragedije u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' početkom maja", naveo je Forum u saopštenju.

Kako se dodaje, indikativno je da zaključak Vlade nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi moglo ukazivati da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici.
 
Forum ne smatra odluku o skraćenju nastavne godine u velikoj meri spornom jer nije prvi put da se dešava, ali je problematičan način na koji je odluka doneta i trenutak u kojem je doneta.
 
"Apsolutno smo sigurni da bi prekid školske godine neposredno nakon tragedije u 'Ribnikaru' bio potpuno opravdan", naveo je Forum, uz podsećanje da je Ministarstvo prosvete tada insistiralo da se već sutradan sve škole, osim "Ribnikara", vrate normalnoj nastavi, kao da se ništa nije dogodilo.
 
Takođe, kada su nastavnici odlučili da iz poštovanja prema stradalima ne održe nastavu tokom jednog dana, iz nadležnog Ministarstva zamerano im je što u tom trenutku nisu sa svojim učenicima, ukazao je Forum.
 
"Nejasno je šta je razlog za promenu stava mesec dana kasnije, ali smo sigurni da ovakva odluka neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti, kao ni oporavku društva u celini", istakao je Forum. 
  • Maca

    02.06.2023 14:51
    Cica
    Nisam povodom ovog članka napisala, učenici odgovaraju 1na 1.To je tačno, samo za povlašćeni. Isterana sam sa ispita, da kasnije odgovaram, istog dana sa još desetak studenata, položila, a 1 na 1 ostala mi drugarica, nisam imala pojma da je ovlašćena. 1na 1,odgovatanje oduvek postoji a sad je ozakonjeno. Nisam na pisala da su učionice, čuvao ice, moja razredna je to govorila a ja sam generacija, - 66. Bilo mi je ružno, čula sam to nebrojojano puta, ne slažem se da je to normalno ali posle, 30.god u prosveti, verujem da je za neke tako. Novi korisnik je ostavio najbolji komentar do sada.
  • Ciga

    02.06.2023 11:59
    Sviranje Q...
    Vrlo dobro znamo da vlada odlučuje i pita se kao i mi komentator i ovde. Znači pitanje je šta je "On" zamislio ovim?
  • Marko

    02.06.2023 11:26
    Zamislite
    Zamislite sada situaciju da Vlada prihvati sugestiju Foruma beogradskih gimnazija, preispita svoju odluku i danas oko 16 sati javi da se školska godina ipak završava 20. juna. Da li možete zamisliti toliko ludilo i od tako nekompetentne Vlade? Da li možete zamisliti reakcije učenika na dnevne promene odluka? Do sada sam mislio da u tom Forumu sede razumni ljudi, ali posle ove sugestije shvatam da su slični kao i ovi što sede u Vladi. Oglasili se da bi nešto rekli, da znamo da postoje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.