Kozma (Ne davimo Beograd): EU prepoznaje u izveštajima stvari zbog kojih građani protestuju

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd Robert Kozma izjavio je danas da je opozicija upoznala evroparlamentarce sa razlozima zbog kojih građani učestvuju u protestima "Srbija protiv nasilja".
Kozma (Ne davimo Beograd): EU prepoznaje u izveštajima stvari zbog kojih građani protestuju
Foto: 021.rs

"Ukazivali smo da građani poručuju da je dosta sistemskog nasilja u Srbiji, da vlast sprovodi govor mržnje, da sistemski seje uvrede ne samo prema političarima, nego i prema građanima koji se usude da kažu nešto protiv vlasti. I to prepoznaju i evroparlamentarci u svojim izveštajima. U EU se prepoznaje da je REM podelio nacionalne frekvencije kanalima koji su kršili kodeks", rekao je Kozma za televiziju N1.

On je ocenio da, ako u EU konstatuju iste stvari u svojim izveštajima zbog kojih građani protestuju, onda evroparlamentarci "to moraju javno da poruče i u Srbiji".

"Rezolucije su često napisane birokratizovanim rečnikom. Ako se i oni slažu da je ova situacija nepodnošljiva, to mora jasno da kažu. Ukoliko stvarno želimo Srbiju kao demokratsku zemlju, mi moramo da zaustavimo ovakav režim", kazao je Kozma.
 
Poslanik grupe Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, upitan da li može doći do eventualnog sastanka evroparlamentaraca, vlasti i opozicije, ocenio je da taj posao mora da završi opozicija.
 
"Ne znam da li će doći do toga sastanka, mi vec 10 godina gledamo neke 'bilčike', 'lajčake', i sve to je u redu, ali ovaj posao moramo da završimo pre svega mi. Mi gledamo kako Vučić 10 godina gazi preko osnovnih ljudskih prava, krši sve moguće zakone, to gledaju i oni, haj'te da mi završimo sami posao", rekao je Jovanović.
 
Komentarišući to da li opozicija želi nove izbore koje nudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Jovanović je kazao da ne treba pristajati na spajanje izbora.
 
"Nema više spajanja izbora. Vučić spoji sve izbore, a onda je on na svim listama. Treba insistirati na tome da ostanemo zajedno. Ja ću insistirati da se ide na jednoj listi, i da se traže odvojeni izbori u Beogradu. Jesi obećao, daj izbore u Beogradu", rekao je Jovanović.
 
Naglasio je i da je pre bilo kakvih izbora potrebno ispuniti sve zahteve sa protesta "Srbija protiv nasilja" i dodao da se ne razmišlja o zahtevu za prelaznu vladu, što traži jedan deo opozicije koji ne učestvuje u protestima.
Delegacija EP sastala se sinoć sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić sa kojom su razgovarali o aktuelnim pitanjima i dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.
 
Kako se navodi u saopštenju vlade, Brnabić se sastala sa izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoju uniji Matjažom Nemecom, kojima je prenela da je prioritet vlade i predsednika Srbije "očuvanje mira i stabilnosti".
  • Banderaš

    03.06.2023 15:52
    EU,USA i bilo koga drugog ne interesuju unutrašnje stvari i nemaju pravo niti potrebu da se mešaju u unutrašnje stvari suverene države. Vlast je legitimno izabrana na izborima i za njih je sve u redu dokle god njihove firme u srbiji rade bez problema.
  • Biboni

    03.06.2023 13:41
    Sko iko seje mrznju onda je to opozicija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija