EP: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, politički akteri pozvani na odgovornost

Kvalitet debate u Srbiji dodatno se pogoršava što je zabrinjavajući razvoj događaja, dok su politički akteri pozvani na odgovorno ponašanje, saopštila je danas delegacija Evropskog parlamenta.
Oni su prethodna dva dana boravili u Beogradu.
Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, član delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjaž Nemec i bivši poslanici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Alojz Peterle razgovarali su u Beogradu sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.
Kako je dogovoreno na sastanku, dijalog je u ovom trenutku odložen zbog aktuelne političke situacije i biće nastavljen u najkraćem realnom roku, nakon letnje pauze, saopšteno je na sajtu EP.
 
U saopštenju je ocenjeno da mnogi građani trenutno izražavaju svoju istinsku nelagodnost zbog pravca u kojem klizi politička kultura zemlje.
 
"Oni (građani) su zabrinuti zbog agresivnog diskursa u javnosti, ali i u samom parlamentu. Kako su protesti u toku ovog vikenda u Beogradu, ključno je da se svi ponašaju odgovorno, kako bi građani mirno, bezbedno i bez straha mogli da iznesu svoje mišljenje. Računamo na policiju i vlasti da će ispuniti svoju dužnost i obezbediti bezbedan prostor za ove proteste", navedeno je u saopšenju.
 
Kako je ocenjeno, posebnu odgovornost imaju politički akteri i pozvani su da se uzdrže od govora mržnje prema onima koji imaju drugačije mišljenje, a mediji da se ponašaju odgovorno i objektivno i poštuju profesionalne novinarske standarde i etiku.
 
"Institucije moraju da budu primer dobre demokratske kulture, kulture koja se gradi na dijalogu, pravičnosti i poštovanju. Parlament mora biti forum gde se spaja javni diskurs i gde se ozbiljno, uredno i s poštovanjem raspravlja o budućnosti zemlje, uključujući i željeno članstvo u EU", navela je delegacija EP, koja je u Beogradu boravila od 1. do 3. juna.
Naglašeno je da je prvobitna namera za posetu Beogradu bila održavanje pune runde razgovora u Skupštini Srbije, pokretanje procesa unapređenja funkcionisanja Skupštine, ali da se u roku od nekoliko nedelja situacija na terenu dramatično promenila.
 
U saopštenju se navode dva masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu i podseća da je 8. maja na otvaranju plenarne sednice u Strazburu, EP minutom ćutanja stao uz građane Srbije kako bi zajednički obeležili pomen nevinim žrtvama i postavili znak saosećanja i solidarnosti. Dva dana kasnije, EP je usvojio rezoluciju o izveštaju Komisije o Srbiji za 2022. godinu.
 
"Rezolucijom se, između ostalog, poziva na nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na politički pluralizam u javnom servisu RTS-a i na zaustavljanje širenja govora mržnje i dezinformacija preko nacionalnih medija, štampe i elektronskih medija", navodi se u saopštenju.
 
Kako se ističe, delegacija EP-a tokom boravka u Beogradu primetila je da "stavovi koje je usvojio EP odražavaju mnoge brige koje zabrinjavaju široke delove srpske javnosti".
  • milicica

    04.06.2023 15:02
    VI STE KOLOVODJE
    pozovite i prozovite sebe
  • Kk

    03.06.2023 22:19
    Ser
    SRBIJA JE USTALA,NEMA NAZAD.
  • Moreeeee!

    03.06.2023 20:09
    Licemerje na kvadrat, dvanaest godina zmure na svaku gadost ove vlasti, jer im je "jedan covek" obecao da ce biti poslusan!
    Sad se cude i prenemazu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.