Više od 150 intelektualaca sa Kosova uputilo apel za mir: Povucite specijalne policijske jedinice

Više od 150 intelektualaca i drugih građana iz svih krajeva Kosova potpisalo je Apel za mir kojim od međunarodne zajednice, pre svega EU i zemalja Kvinte, traže da zaustave dalju eskalaciju nasilja.
Više od 150 intelektualaca sa Kosova uputilo apel za mir: Povucite specijalne policijske jedinice
Foto: Beta/AP
"Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo, i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima", ocenili su potpisnici apela navodeći da su duboko zabrinuti situacijom na severu Kosova.
U apelu koji je prosledio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), potpisnici su dodali da od odlučnosti i brzine delovanja međunarodne zajednice, EU i zemalja Kvinte zavisi njihova budućnost i očuvanje mira na Kosovu.
"Istorija će zapamtiti vaše naredne postupke, budite odgovorni vrednostima demokratije u multietničkim društvima na kojima počiva zapadna civilizacija", poručili su oni i zahtevali povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza ali i sa kontrolnih punktova.
 
Kako je ocenjeno, prisustvo policije u suprotnosti je sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom, a njeno "ponašanje izaziva strah i nemir među lokalnim stanovništvom i predstavlja pretnju po mir".
 
Zahtevano je da politički predstavnici kosovskih Albanaca, koji nemaju demokratski legitimitet, napuste opštinske zgrade i druge javne objekte u administrativnim centrima na severu Kosova, i da se obezbedi neometan pristup postojećim službenicima lokalne administracije njihovim kancelarijama do organizacije novih izbora.
 
Apelovano je i na razmeštanje jedinica Kfora i Euleksa na severu Kosova "u cilju očuvanja mira do trenutka bezuslovnog povratka lokalnih Srba u policiju", primena člana 7. Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve.
 
Potpisnici apela tražili su i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom "u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, a nakon toga demokratske izbore u opštinama na severu Kosova i uslove za neometan i bezuslovan povratak Srba u institucije".
 
Traže i primenu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta i rešavanje svih slučajeva napada na Srbe i njihovu imovinu, uključujući protivzakonitu eksproprijaciju zemljišta, incidente u kojima su pripadnici bezbednosnih službi na Kosovu koristili vatreno oružje, kao i jačanje mera bezbednosti u srpskim sredinama na Kosovu.
 
Potpisnici apela traže i "prestanak demonizacije srpskog naroda" u javnim nastupima predsednice Kosova, predsednika Vlade Kosova i drugih visokih vladinih zvaničnika iz redova albanske zajednice.
Među potpisnicima su direktor InTer-a Dragiša Mijačić koji je Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 35, Jovana Radosavljević (Nova društvena inicijativa - Leposavić), Milica Andrić Rakić (Nova društvena inicijativa - Zubin Potok), Miodrag Milićević ( Aktiv - Kosovska Mitrovica), Dušan Radaković (ACDC - Kosovska Mitrovica).
 
Apel su potpisali i sudija u penziji Miroslav Ivanović iz Kosovske Mitrovice, predsednik Srpskog nacionalnog foruma - Gračanica Momčilo Trajković, načelnik hirurgije KBC Kosovska Mitrovica Zvonko Radosavljević, predsednik GI Srpski opstanak - Zvečan Aleksandar Arsenijević, članovi Udruženja porodica nestalih, novinari, umetnici, i drugi pojedinci i organizacije.
  • Er

    04.06.2023 18:38
    Er
    Srbi sa Kosova se neboje Albanaca vec Srpske Liste i Vlasti iz BG! Оливер Ивановић.
  • Žile021

    04.06.2023 15:44
    Ne videh...
    Godinama pratim dešavanja oko Kosova i Metohije, ali nisam primetio ni jedno , jedino ime albanske nacionalnosti koje je za mir i zajednički život na Kosovu !!
    Nemaju izgrađenu svest o multietničkom životu !!
  • Banderaš

    04.06.2023 12:56
    Građanska država
    Pa gospodin Kurti i želi da napravi građansku državu,bez srpskih ili bez albanskih opština,već pravnu građansku državu ravnopravnih stanovnika,sa istim pravima i obavezama.
    Podržite predlog gospodina Kurtija,umesto što podržavate srpsku listu i kriminalce u njoj i imaćete mir i red!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.