Novo istraživanje: Vučić ne bi odneo pobedu na izborima

Aktuelna vlast Aleksandra Vučića ne bi odnela pobedu na narednim izborima, ako se imaju u vidu najnovija istraživanja Demostata, obavljeno u poslednjim danima aprila i prvim danima maja.
Istraživači Demostata, koji su sa 1.600 ispitanika imali neposredni lični intervju "licem u lice", došli su do podatka da čak 39 odsto ispitanika smatra rezultate rada Aleksandra Vučića i njegove vlade - lošim, prenosi Danas.
Petina ispitanika, odnosno njih 19 odsto, smatra da vlast radi dobro, trećina - 33 odsto - misli da je rad prosečan, dok devet odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.
 
Oko trećine građana (33 odsto) smatra da aktuelna vlast na loš način rešava pitanje Kosova, 23 odsto smatra da je taj način dobar. Prosečnim ga je ocenilo 32 odsto ispitanika.
 
Ocenu o stanju u privredi Srbije 36 odsto ispitanih ocenilo je kao prosečno, 32 odsto kao loše, a 20 odsto se izjasnilo pozitivno kada je o ovom segmentu reč.
 
Dvadeset odsto ispitanika ocenilo je pozitivno pomake u pristupanju zemlje Evropskoj uniji, 36 odsto je dalo prosečnu ocenu, dok se 32 odsto izrazilo apsolutno negativno.
 
Kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala, čak 46 odsto građana smatra da vlast loše obavlja taj posao, a samo 18 odsto da to radi dobro. Onih koji su stanje u toj oblasti ocenili kao prosečno je 28 odsto.
 
Istraživači Demostata izabrali su pet pokazatelja zadovoljstva, odnosno nezadovoljstva društvenim delatnostima i drugim relevantnim aspektima života: privreda, školstvo, zdravstvo, pravosuđe i životna sredina.
 
Prosečna ocena je dvojka (2,44).
 
Nezadovoljstvo je u dva od pet slučajeva natpolovično, u dva slučaja nezadovoljan je svaki drugi ispitanik, a u slučaju školstva nezadovoljno je 44 odsto ispitanika.
 
Kada je reč o zdravstvu - 56 odsto ispitanih je uglavnom nezadovoljno, 15 odsto je zadovoljnih, a kao ni zadovoljni ni nezadovoljni izjasnilo se 29 odsto.
 
Pravosuđem je uglavnom nezadovoljnih 54 odsto, ni zadovoljnih ni nezadovoljnih je 30, a uglavnom zadovoljnih - 16 odsto građana.
 
Četrdesetdevet odsto ispitanih je uglavnom nezadovoljno situacijom koja preovlađuje po pitanju životne sredine, uglavnom zadovoljnih izjasnilo se 17 odsto, dok je onih između - 34 odsto.
Privredom je nezadovoljno skoro polovina ispitanika - čak 49 odsto, ni zadovoljnih ni nezadovoljnih je 36, a uglavnom zadovoljnih - 17 odsto.
 
U proseku je, zaključuju istraživači Demostata, nezadovoljna polovina ispitanika (51 odsto), a zadovoljnih je tri puta manje (17 odsto), dok je trećina u sredini – oni su delom zadovoljni a delom nezadovoljni.
 
Demostat, u čije poslednje istraživanje je Danas imao uvid, predstaviće detaljno rezultate na današnjoj konferenciji za novinare, u Medija centru u Beogradu.

Komentari 56

  • Marko

    07.06.2023 11:14
    Opredeljivanje
    @@Nešto novo
    Pitanje im je takvo kao da se radi o prostoj jednacini koja se resava na precac. Ako vec ne znamo sta je resenje bar znamo sta nije. Nije resenje gutati otrovne pecurke zato sto nema jestivih.
  • Limam

    07.06.2023 09:53
    Maaa
    Nije on ni dosada toliko pobedjivao nego je krao na izborima, plasio narod, pretio otkazima
    A da ne govorim da ni jedna televozija sa nacionalnom frekvencijom ne sme nikoga da ugosti ko nije podoban vlasti
    Smucili su se i Bogi i narodu
    Dosta je bilo njihovog lopovluka
  • Nina

    07.06.2023 01:47

    Razlika izmedju opozicije i partije na vlasti je samo trenutkom pogodjena manipulacija našeg ega i eto prevlasti...
    A ko smo i šta smo mi -glasači?
    Mi smo vlast..,
    .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.