Sociolog Mihailović: Trećina građana Srbije kaže da žive gore nego pre 10 godina, a polovina isto

Gotovo trećina građana Srbije, njih 29 odsto, smatra da danas živi lošije nego pre deset godina, pokazalo je istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.
Sociolog Mihailović: Trećina građana Srbije kaže da žive gore nego pre 10 godina, a polovina isto
Foto: 021.rs
Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je na predstavljanju istraživanja da se 47 odsto ispitanika izjasnilo da živi isto, a 24 odsto bolje nego pre 10 godina.
Mihailović je naveo da kada je u pitanju opšte raspoloženje i zadovoljstvo životom, gotovo polovina ispitanika je zadovoljna, ali i naglasio da se situacija menja kada se postave konkretnija pitanja.
"Kad pitamo ljude da li su zadovoljni životom, sagledaju celinu, tada su zadovoljni. Ako pitamo za određene aspekte, onda i nisu toliko zadovoljni. Tada imamo na delu onu negativnu stranu", rekao je on.
 
Govoreći o finansijskim aspektima, Mihailović je naveo da 41 odsto ispitanika smatra da njihovom domaćinstvu nedostaje mnogo da bi pristojno živeli, dok 29 smatra da im nedostaje malo.
 
"Znači da 70 odsto ljudi kaže da im nešto nedostaje da bi pristojno živeli", kazao je glavni istraživač Demostata.
 
Kada je u pitanju opšti pogled na stanje u zemlji, 26 odsto smatra da ono ide na bolje, 33 odsto na gore, dok 41 odsto ispitanika smatra da Srbija "stoji u mestu".
 
Istraživanje javnog mnenja obavljeno je u poslednjim danima aprila i prvim danima maja, na reprezentativnom uzorku od 1.600 ispitanika, neposredno pre masovnih ubistava i protesta u Srbiji.
  • Uros

    06.06.2023 08:09
    Uros
    Ovo je najgori period bar za mene nakon 90-ih!!!
  • Sabahudin

    05.06.2023 18:24
    Omerović
    Loše se živi a kontejneri prepuni bačenog hleba. Hajde da se ne lažemo... Ako hoćeš više para mora se više raditi...
  • Mendacio

    05.06.2023 13:41
    @Bc
    Izvinite, kako to imate 584 evra platu a istovremeno radite dva posla? Koje ste stručne spreme?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.