Protest u četvrtak ispred Ministarstva kulture zbog konkursa

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najavila je protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture za četvrtak, 8. jun, u 12 časova.
Protest u četvrtak ispred Ministarstva kulture zbog konkursa
Foto: Pixabay
Protest se organizuje zbog, kako su ocenili, "katastrofalnih rezultata konkursa u kojem su potpuno ignorisani predlozi, rešenja i procedure za njegovu realizaciju".
"Predlog prvih zahteva za diskusiju na javnom forumu su ukidanje uredbe kojom se onemogućava žalbeni postupak i obaranje rešenja komisija, minimum sredstava za sve odobrene projekte i programe konkursa ne sme biti manji od 250.000 dinara u svim oblastima i ukidanje diskrecionog fonda ministra kojim se netransparentno raspolaže i dodeljuju sredstva van sfere javnog interesa i uvida javnosti", piše u saopštenju Asocijacije.
Ocenili su da prvi pregled objavljenih rešenja konkursa svedoči o tome da su umetnici, umetničke organizacije i kulturni radnici ostali bez podrške za svoj rad ove godine ili je podrška koju su dobili ispod svakog nivoa dostojanstva rada
 
"Na primer, za godišnji program u oblasti rada sa mladima čest iznos je 150.000 dinara, što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada, koji prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje iznosi 158.400 dinara", piše u saopštenju.
 
Pozvali su na odgovornost ministarku kulture Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli, kako su naveli, "srozavanju i urušavanju sektora kulture u Srbiji".
  • Mirko

    08.06.2023 09:44
    Konkursi
    Zaista mi nije jasno, da l' bi ovi konkursi u kulturi trebalo da podrže "projekte" Udruženja i ustanova u kulturi, ili podržavaju lična primanja - plate, koordinatora, računovođa i uprava tih Udruženja i Ustanova?
  • Sabahudin

    05.06.2023 18:09
    Omerović
    Pa ne možeš očekivati pare ako radiš protiv onoga od koga iste treba da dobiješ. Nije logično...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija