Stručnjaci za uvođenje registra progonitelja, najveći broj počinilaca bude uslovno osuđen

Postoji ideja da se u Srbiji osnuje registar osuđen za proganjanje i ta ideja je neformalno predložena za buduću izmenu Krivičnog zakonika.
Stručnjaci za uvođenje registra progonitelja, najveći broj počinilaca bude uslovno osuđen
Foto: Pixabay

Krivični zakonik, inače, propisuje za proganjanje novčanu kaznu ili zatvor do tri godine, a samo u težim slučajevima i do pet i deset godina, piše Politika

Progonitelji su najčešće muškarci od 20 do 45 godina, a žrtve su, u najvećem broju, žene od 20 do 33 godine. Statistika beleži 133 osuđujuće presude zaključno sa 2021. godinom. Od toga je u 17 slučajeva izrečena kazna zatvora, a u 13 kućni pritvor. Najveći broj osuđenih "prošao" je sa uslovnom osudom ili novčanom sankcijom. 

Prema rečima sutkinje Bojane Paunović iz Vrhovnog suda, zabeležen je slučaj osuđenika koji je žrti uputio više od 3.000 poruka i 7.000 poziva za samo 24 sata.
 
"Imali smo i slučaj kada je okrivljeni pozvao sto puta za 45 minuta, uključujući i pozive kada je telefonska veza prekinuta odmah nakon što se žena javila. Tako nešto sigurno izaziva uznemirenost kod žrtve proganjanja", kaže Paunović, prenosi Politika.
 
Progonitelji koriste i skrivene kamere, sisteme za GPS praćenje, pišu sa lažnih profila na društvenim mrežama, šalju neželjene poruke...
 
"Ovo krivično delo karakteriše upornost i kontinuitet. Jedan od načina porganjaja je i ostavljanje jasnih tragova žrtvi na osnovu kojih ona zaključuje da progonitelj prati njeno kretanje. Kada je reč o porukama na društvenim mrežama, važno je da žrtva napravi skrinšot tih poruka, što će biti sastavni deo njenog iskaza", objašnjava.
 
Sudija Dragoslav Milanović iz Višeg suda u Smederevu ocenio je da će se ovo delo sve češće pojavljivati u sudskoj praksi, upravo zbog veće dostupnosti različitih sredstava komunikacije. 

Kako kaže za Politiku, postoji ideja o osnivanju registra osuđenih za ovo krivično delo, ali za sada je to još "ideja stručnjaka koja je neformalno predložena za buduću izmenu Krivičnog zakonika". Neke sudije su, dodaje, predlagale da se uvede mogućnost izricanja privremene zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom isto kao u slučajevima nasilja u porodici. 

  • Himzo

    06.06.2023 09:57
    Predlog
    Treba upariti muške i ženske progonitelje, pa neka se međusobno opsedaju. Uopšte se ne šalim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.