Lekari u Srbiji 40 odsto svog radnog vremena troše na papirologiju

Prosečan lekar u Srbiji u okviru radnog dana medicinskoj dokumentaciji posvećuje u proseku tri sata i deset minuta, odnosno 40 odsto svog radnog vremena.
Lekari u Srbiji 40 odsto svog radnog vremena troše na papirologiju
Foto: Pixabay
Oko trećine lekara provodi više od četiri sata svakog dana u radu sa dokumentacijom, a većina lekara (68 odsto) za pojedine procedure i dalje koristi dokumentaciju u papiru, pokazuju rezultati NALED-ovog istraživanja zadovoljstva lekara zdravstvenim sistemom.
Najveći procenat lekara (45 odsto) navodi da u narednih pet godina planira da nastavi da radi isključivo u državnom sektoru, a nešto više od četvrtine ispitanika (27 odsto) kaže da će delimično raditi i u državnom i u privatnom sektoru zdravstva, piše Nova Ekonomija.
Trećina lekara reklo je da je najveći problem previše administracije i paprilogije, 28 odsto ispitanika smatra da je problem narušen ugled profesije, a petina lekara da je to neadekvatna oprema u ustanovama.
 
Ministarka zdravlja Danica Grujičić je prilikom prezentacije rezultata istraživanja rekla da je pokazano ono što je Ministarstvo već znalo, a to je da je najveći problem trenutno u državnom zdravstvu - organizacija.
 
"Organizacija zahteva puno vremena. Ona se ne vidi, a rezultate, kada je dobra, možete da vidite tek za dve-tri godine", kazala je Grujičić.
  • Uputi i terapija

    05.03.2024 02:26
    Ko treba da pise ?
    Posle pregleda u privatnoj praksi, zasto pacijent ide u drzavne domove zdravlja da se pise nalog za oralnu i parenteralnu terapiju sa pecatom lekara iz Doma zdravlja koji nije ordinirao terapiju a snosi odgovornost ,jer mora da stavi svoj pecat na nalog da bi medic. sestra dala terapiju..Zasto se posao u privatnoj praksi ne zavrsi do kraja ? I zasto lekari iz DZ pisu stotine uputa za dijagnostiku PO MISLJENJU DRUGIH LEKA IZ PRIVATNE PRAKSE I BOLNICE ?? Neka pise svako upute po SVOM misljenju , zaboga..a ne po tudjem misljenju...
  • Ana

    06.06.2023 19:38
    A tek papirologija med sestara u KCV, pa to je jedna nevidjena glupost. Sta je sve potrebno da potpise pacijent pri prijemu, nekih desetak papira. Zatim razne cek liste, cekiranje svakog aparata koji postoji na klinici, po smenama. Liste pracenja deljenja terapije, liste procene bola, liste za svaku braunilu koja se ubode, liste procene pacijenata, procene pada, procene nastanka dekubita, liste za previjanje, liste evaluacije rada. Liste za infektivni otpad...liste liste i tako u nedogled..besmisleno i potpuno nepotrebno. Pritom se sve to vodi i u kompu..dakle 60% rada sa papirima je dodato na rad sestrama pored rada sa pacijentima.
  • pajo patak

    06.06.2023 17:35
    68% koristi zato što mora:
    raznogrozne inspekcije periodično vršljaju po zdravstvenim institucijama i novčano kažnjavaju iste, rukovodioce istih i neposredne izvršioce ( lekare ), ako Potemkinova sela ( papiri ) nisu u registratorima i protokolima kako su iste ( inspekcije ), odnosno državne birokrate to zamislile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija