Đorđević: Još nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece koja su bila meta

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je da Vlada Srbije još uvek nije utvrdila odgovornost službenih i drugih lica za objavljivanje spiska sa imenima dece.
Đorđević: Još nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece koja su bila meta
Foto: 021.rs
Đorđević je dodao da je roditeljima obećano u Vladi Srbije da će danas konačno biti saopšteni rezultati unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da se to nije dogodilo. 
"Jutros sam razgovarao s ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za komunikaciju s rodteljima iz 'Ribnikara' i obećali su da će nas u toku dana obavestiti o njihovoj istrazi, odnosno o odgovornosti lica koja su u javnosti objavila spisak 'prioritetnih meta'. Nažalost još uvek nismo dobili odgovor", rekao je Đorđević. 
Roditelji su, pored ostalog, 8. maja zatražili da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani. 
 
Premijerka Ana Brnabić obećala je da će svi zahtevi roditelja biti ispunjeni, međutim pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno. 
 
"Pretpostavljam da je jedini razlog što još uvek nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece, sporost u radu nadležnih službi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i tromost državnog aparata. Nadam se da nije u pitanju pokušaj izbegavanja odgovornosti i da će Vlada Srbije održati obećanje dato roditeljima", istakao je Đorđević. 
 
Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, maloletnik planirao da ubije. 
 
Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je ovaj maloletnik, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve ovaj dečak, po Milićevim rečima, planirao da ubije. 
"Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4", rekao je Milić. 
 
Milić je prošle nedelje, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u "Ribnikaru" i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena. 
 
U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica. Zbog pucnjave je uhapšen četrnaestogodišnjak, učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo. 
 
Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.