Porfirije na sastanku sa v.d. ministra prosvete: Zabrinutost zbog degradacije veronauke u školama

Poglavar SPC patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa.
Takođe, izrazio je zabrinutost da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
Patrijarh je izneo zabrinutost u ime SPC, ali i ostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, što godinama unazad nije konstituisana Komisija za versku nastavu u školama, navodi se u saopštenju SPC.
Milićević, koji je i ministar bez portfelja zadužen za saradnju sa dijasporom, predstavio je poglavaru SPC aktivnosti i projekte Vlade Srbije u oblasti odnosa sa srpskom dijasporom, pri tom naglašavajući nezaobilaznu i odlučujuću ulogu SPC u objedinjavanju Srba u rasejanju i očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, vere, tradicije i kulture.
 
Patrijarh Porfirije je zaključio da pitanja koja se tiču verskog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u matici i rasejanju predstavljaju suštinsku brigu SPC, kao i da je jedini ispravan način njihovog rešavanja konstruktivna saradnja države i crkve.
  • Nemus

    10.06.2023 08:09
    Mojne pope
    Lični vrač srpske napredne sekte.
  • Boris

    09.06.2023 09:21
    @Reformator

    Kao društvo smo i više nego spremni da ukinemo veronauku, od koje je jedina "korist" što je u školama udomila propale šlosere i frizere kojiu su se prekvalifikovali u veroučtelje. Da sutra krenem po školama da decu učim kako se igra Dungeons and Dragons ili slične društvene igre, više bi koristi od toga u životu imala.
  • Reformator

    08.06.2023 17:50
    Ideja
    Svi smo zreli za reformu,korenite promene.Da li smo kao društvo spremni?
    Verska nastava je izuzetno potrebna,važna.
    Sposobnost svih veroučitelja nije ista,neki jesu neki su manje sposobni.Ali pitam vas "komentatore"da li bi ste baš Vi bili kadri da naučite decu bilo čemu?Slava Bogu svega radi.Religija,vera nije niti može biti "čas"ili"predmet".
    Budimo zahvalni a ne oholi,gordi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.