Đedović: Od sedam članova Nadzornog odbora EPS-a troje Norvežana, direktor se bira na konkursu

Ministarska energetike Dubravka Đedović predstavila je danas u Vladi Srbije nove članove Nadzorng odbora akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) u kome je od sedam članova troje Norvežana.
Direktor EPS-a će, prema rečima Đedović, biti biran na konkursu.
Članovi Nadzornog odbora Norvežani su bivši državni sekretar Oluf Ulset, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.
Članovi Nadzornog odbora su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova Sindikata radnika EPS-a.
 
Đedović je rekla da je razgovarala sa mnogo kandidata, ali da je strateška odluka da se sarađuje sa Norveškom i da je zbog toga troje članova iz te zemlje.
 
Novi član NO EPS Oluf Ulset ocenio je da je AD EPS po svim standardima veliko preduzeće.
 
Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, iznela jasne ambicije u vezi sa reorganizacijom EPS-a.
 
"Prvi važan korak je bila transformacija u EPS-a u akcionarsko društvo i izmena statuta kompanije. S obziom na to da kompanija ima v.d. generalnog direktora veoma je važno da se započne angažovanje stalnog direktora. Nadam se da ćemo imati interne i spoljne kandidate za ovo radno mesto", rekao je Ulset.
 
Ministarka energetike je rekla da se očekuje da će uskoro biti raspisan novi konkurs za izbor direktora i da će biti otvoren i transparentan.
 
Prema Statutu akcionarskog društva EPS-a, Skupštinu akcionara čini samo jedan član, odnosno ona u ime Vlade Srbije. Đedović bira članove Nadzornog odbora, a oni biraju izvršne direktore i generalnog direktora EPS-a.
 
Đedović nije odgovorila na pitanje novinara koliko će biti plaćeni članovi Nadzornog odbora, već je rekla da su promenom pravne forme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, ako može EPS da posluje konkurentno na tržištu.
 
"Odluke o naknadama još nisu usvojene. Ako vidite njihove biografije, ta naknada nije jedini motiv da učestvuju u ovom izazovu. Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama", rekla je Đedović.
  • Добро памтим све...

    09.06.2023 08:38
    То је то.
    Збогом и ЕПС, Бог нека нам је у помоћи
  • Norveški stručnjaci?

    09.06.2023 08:14
    Norvežani nisu nikakvi stručnjaci za energetiku, više nego bilo ko u Srbiji. To što zbog Severnog mora imaju sreće da imaju mnogo nafte, ne čini ih stručnjacima za energetiku. Priča se da je Vučić za ovu šarenu lažu dao Norvežanima (među kojima je i žena Albina Kurtija) 1 milijardu evra naših para, sigurno se i SNS utalio u tu cifru. Oterajmo lopove i SNS parazite ! Za EPS je rešenje, a evo ja ću vam ovde napisati za džabe ne treba mi 1 milijarda evra.
    Rešenje za EPS:
    1. Nipošto i ni po koju cenu ne prodavati EPS to mora da ostane državna firma
    2. U EPS-u sprovesti racionalizaciju i smanjenje plata. Po principu zadržati radnike oterati one iz kancelarija jer su nepotrebni, i nama ostatku Srbije su na grbači, i ne želimo da im dajemo naše pare.
    - Radnici u EPS-u i terenski radnici ostaje im plata na sadašnjem nivou i niko ne dobija otkaz
    - kancelarije, svi od sada na minimalac Srbije uključujući tu i 600 direktora
    ( kome se ne sviđa neka ide da radi kod privatnika)
    - ostaviti 1 direktora koji će to da vodi i taj može da ima sadašnju platu
    To je rešenje, i ne treba davati 1 milijardu Norvežanima koji nisu nikakvi stručnjaci.
    Vučića smeniti na protestima, jer razbacuje naše pare, i usmerava sve pare na SNS parazite i doveo je do sistema koji je pukao.
  • Mile Sauer

    09.06.2023 07:14
    Za SRBE clanove NO vazi pravilo max prosecna zarada u Rep.Sebiji znaci cca. 49.000 RSD
    Mislite da ce ove glavonje da rade za toliko ? Nece.
    E to vam je to …
    To je expert Djedovic kao sto je bila i Zorana pre nje.
    Dovedena da radi za nekoga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.