Direktorat o otkazu zbog kritike vlasti: Zaposleni moraju da postupaju politički neutralno

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije oglasio se povodom otkaza nuklearnoj inženjerki, koja je na Tviteru kritikovala i komentarisala postupke vladajućih političara.
Direktorat o otkazu zbog kritike vlasti: Zaposleni moraju da postupaju politički neutralno
Foto: Pixabay
Direktorat je saopštio da se direktor te institucije rešenjem o otkazu zaposlenoj M.S. "nije upuštao u ocenu da li su objave na društvenim mrežama lični stav zaposlene, već da je otkaz dobila jer je prekršila Pravilnik i Statut te javne institucije koji propisuju da zaposleni moraju da postupaju politički neutralno".
"Želimo posebno da naglasimo da od svog osnivanja u Direktoratu nikada nije bilo postavljeno pitanje ličnih stavova ili političke orijentacije bilo koga od zaposlenih. Svaki zaposleni, pa i zaposlena M.S. je napredovao u karijeri i bio afirmisan u međunarodnoj saradnji na jednak način i niko nije bio privilegovan ili usporavan zbog svoje političke orjentacije", navodi se u saopštenju.
Stav Direktorata kao poslodavca je, kako se dodaje u saopštenju, takav da "za ocenu disciplinske odgovornosti nije bitna vrsta političkog stava ili pripadnost bilo kojoj političkoj ideji, već je predmet postupanje u skladu sa rešenjem Direktorata iz 2021. godine i ocena prisustva ili odsustva političke neutralnosti".
 
"Kako je u disciplinskom postupku koji je prethodio donošenju gore navedenog rešenja Direktorata utvrđeno da je zaposlena M.S. postupala svesno i u stanju uračunljivosti, sa namerom da se obrati javnosti na Tviter mreži, i kako je u periodu provere pa sve do juna 2023. godine nastavila da postupa suprotno izrečenoj disciplinskoj meri, direktor Direktorata je ocenio da zaposlena nema svest o javnom značaju poslova koje obavlja i državnim organima koje zastupa kao Šef odseka za međunarodnu saradnju, kao i da nema nameru i volju da čuva ugled Direktorata i Vlade Srbije kao njenog osnivača, pa je upravo iz ovih razloga zaposlenoj M.S. rešenjem od 5. juna 2023. izrečena mera otkaza ugovora o radu“, navodi se u saopštenju.
 
Nuklearna inženjerka zaposlena u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije dobila je otkaz zbog objava na Tviteru o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, objavio je nedeljnik Vreme.
 
U rešenju o otkazu, u koje su novinari Vremena imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala "nepodobna za rad u državnoj ustanovi", a koje je objavila 2021. godine.
  • Ccc

    10.06.2023 09:10
    A Maja
    Hoće li onda i Maja biti izbačena?
  • Mile

    10.06.2023 08:37
    Politički neutralni
    Hajde sada svi koji su podržali vlast da dobiju otkaze jer nisu politički neutralni.
  • Realista

    10.06.2023 07:57
    odštetni zahtev
    Biće mi drago kada se gospođi koja je dobila otkaz bude isplaćivala odšteta iz budžeta umesto da tim novcem lečimo decu ili ulažemo u privredu. Zato što je narod srbije upravo tako birao decenijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.