Kurti: Rešenje za Kosovo u pet tačaka

Premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je danas plan u pet tačaka, koji bi, prema njegovoj oceni, doprineo smirivanju tenzija na severu Kosova, preneli su mediji u Prištini.
  Kurti: Rešenje za Kosovo u pet tačaka
Foto: Beta/AP
Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je u ponedeljak bio u kontaktu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom, piše RTK2.
Prema njegovim rečima, Vlada je zainteresovana za deeskalaciju situacije na severu i normalizaciju odnosa dve zemlje.
Prva tačka plana je vladavina prava u četiri opštine na severu, identifikacija i krivično gonjenje onih koji su napali policiju, Kfor i novinare, druga tačka je da nasilne grupe treba odmah da se povuku sa teritorije Kosova, a treća da Kosovska policija, KFfor i Euleks sprovode zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana.
 
Četvrta tačka plana je da će Vlada Kosova koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore u četiri opštine na severu, koji će se održati u slobodnoj i demokratskoj atmosferi.
 
Poslednja, peta tačka predviđa da se Kosovo i Srbija odmah vraćaju dijalogu u kome EU obezbeđuje primenu postignutog sporazuma, kao i organizovanje sastanka na visokom nivou što pre.
Kurti je izjavio da se danas sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija kako bi im preneo predlog za smanjenje tenzija na severu Kosova.
 
Dodao je da je taj predlog ranije preneo i visokom predstavniku EU Đosepu Borelju.
 
"Izrazio sam posvećenost Vlade oko spuštanja tenzija na severu i normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Kurti i naveo da je zainteresovan za održavanje novih izbora, preneo je Radio slobodna Evropa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.