Makron i Šolc pisali Kurtiju, traže da se situacija na severu Kosova deeskalira

Premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju stiglo je pismo francuskog predsedsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni, objavio je portal Gazeta Ekspres.
Makron i Šolc pisali Kurtiju, traže da se situacija na severu Kosova deeskalira
Foto: Beta/AP
Prema izvorima Gazete Eskpres, u pismu se traži da se situacija na severu deeskalira, a poruke su slične pismu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Đuzepa Borelja, ali bez detaljnih zahteva.
Borelj je 14. juna poslao pismo Kurtiju u kojem podsetio na zahteve Evropske unije - da gradonačelnici četiri opštine na severu ne rade u opštinama, već na drugim lokacijama, kao i da sse pripreme prevremeni izbori u opštinama na severu.
Borelj je podsetio Kurtija da je EU tražila da se hitno prekinu policijske operacije oko opština na severu i da se povuče specijalna policija Kosova, navode prištinski mediji.
  • Makron

    16.06.2023 13:56
    I Šulc
    E tebra Kurti, jel' mož' malo lakše tamo dole, aj ono, očiju ti...?
    Kurti: seen.
  • Ulje na vatru

    16.06.2023 12:00
    Pominju se 3 tačke za deeskalaciju, u kojima je je 1 tačka da Srbija prizna nezavisnost Kosova po Šolc_Makronovom planu. Jasno je da su izjave Borelja i Makrona dolivanje ulja na vatru i odmrzavanje konflikta.
    Rešenje za mir je usresređenje na 1244 UN rezoluciju i uvođenja Status quo da se smiri situacija. A izbaciti Lajčaka sa mesta posrednika , jer je pokušajem da nametne svoje predloge, doveo do eskalacije i odmrzavanja sukoba. Posrednik ne može da ima predloge, i Lajčak mora da otpadne . Samo Status quo i hitno zamrzavanje je rešenje za mir
  • Miko

    16.06.2023 10:46
    Ko još kome piše pismo? Svi su o i na strani kurte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija