Zbog poplava vanredno u 42 mesta u Srbiji: Iz "Srbijavoda" apeluju na građane da ostanu na sigurnom

Na teritoriji Srbije vanredna situacija zbog obilnih padavina koje su poplavile mnoga područja trenutno je na snazi u 42 grada i opštine i od jutros je evakuisano još 55 osoba.
"U ovom momentu vanredna situacija je proglašena u 42 grada i opštine, tačnije pet gradova je proglasilo na čitavoj svojoj teritoriji, 23 opštine na čitavoj svojoj teritoriji, a 12 opština i dva grada na delovima svoje teritorije. Od jutros smo evakuisali 55 osoba i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu od početka, još od 26. maja, kad je krenuo ciklon prvo u zapadnom delu Srbije, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, koji se kasnije proširivao na Pomoravski i seli se ka Borskom i Zaječarskom okrugu. Dakle, imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije", poručio je vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić. 
Na snazi su vanredne situacije za celu teritoriju gradova: Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, Kruševac i opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.
 
 
Takođe, vanredna situacija je proglašena na delovima teritorija Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek. 
U intervencijama spasavanja stanovništva u poplavljenim područjima angažovani su i Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi MUP-a i to iz Beograda, Čačka, Prokuplja i Jagodine.
 
Vatrogasci-spasioci angažovani su i na crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava i podrumskih prostorija na teritoriji Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca i Novog Pazara.
 
Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su u Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere: 
 
"U Paraćinu smo juče postavili mobilni sistem za zaštitu Paraćina od velikih voda, reka Crnica još uvek je u koritu, ali je preventivno postavljen zaštitni sistem. U toku noći i jutros ozbiljan talas padavina je pogodio ovo područje i mi smo sprovodili sve neophodne mere i u Kragujevcu, Jagodini, Trsteniku, a od jutros smo u dolini Toplice. U centralnoj Srbiji danas dolazi do blagog smirivanja, reke su u koritima, a glavni problemi su bili na bujičnim potocima. Danas se padavine sele u zonu Zaječara i Braničevskog okruga i preseljavamo ljude i tehniku u taj deo, Sektor vanredne situacije, JVP 'Srbijavode' i lokalne samouprave sprovode sve mere kako bi se zaštitili svi građani". 
 
"Ciklon će biti još danas i sutra na području naše zemlje i svi ostajemo na terenu do ponedeljka na teritoriji Jagodine, Trstenika, Brusa, Kosjerića, Sokobanje, Prokuplja i u Doljevcu i preventivno u braničevskom i zaječarskom okrugu", naveo je Puzović.
 
 
Iz "Srbijavoda" apeluju na sve građane da ostanu na sigurnom i ne prilaze rekama i potocima tokom nepovoljnih vremenskih uslova.
 
"Apelujemo na sve građane da pažljivo prate instrukcije koje izdaje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP 'Srbijavode' i lokalne samouprave. U situacijama koje su nastale usled obilnih padavina, važno je da se ponašamo u skladu sa uputstvima kako bismo sačuvali svoje živote", navode iz "Srbijavoda".
  • 696

    16.06.2023 22:01
    JeDNOstrana pamet
    A vođa se ubi praveći samo autoputeve, kao da u tigru nema ni reka ni potoka.
  • B

    16.06.2023 21:26
    kao ogledalo
    U celoj situaciji se vidi sposobnost i angazovanost SVIH segmenata drzavnog aparata.
    Svi vi sto botujete sa drzavnog posla, nadajte se da vas nece po guzici udariti sposobnost vasih nadredjenih.
    A hoce.
    Spremajte sinove za rezervu, i zapitajte se, kakav ce se kadar brinuti o njima.
    Iz vase je partije, pa mislite o tome.
    Parazitirate i poltronisete ceo zivot pa onda kuku lele kad za par godina Novi Sad bude izgledao slicno kao na slikama iz teksta jer diletanti oce da se ugrade i uzmu neke pare od NS-a na vodi.
  • Марко

    16.06.2023 20:22
    На лудога киша, на лудога суша
    Да цитирам пријатеља, поводом поплава 2014:
    "Да смо сваки пут, када смо запевали 'Ој, Мораво' уградили по циглу, имали би до сада бентове к'о Кинески зид."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija