Redakciji Jugmedie prete klanjem zbog objavljivanja teksta na albanskom

Nakon što je Jugmedia objavila saopštenja na srpskom i albanskom o projekciji filma "Svi smo različiti i lepi", na Fejsbuk stranici su primili veliki broj uvredljivih i pretećih komentara.

Film su napravili mladi Albanci iz Preševa, Vranja i Niša, pod okriljem UNHCR, povodom Svetskog dana izbeglica. 

Tekstovi su objavljeni juče, a ispod teksta na albanskom jeziku na Fejsbuk stranici, kao i na samom portalu, napisano je niz uvreda i pretnji. Traženo je i da se Jugmedia ukine i da se prikuplja peticija za ukidanje portala, piše Jugmedia.
"Nazivali su nas izdajicama, plaćenicima, stavljane su fotografije amblema UČK, a ono što nas je najviše uplašilo to je pretnja klanjem", objašnjava glavna i odgovorna uredica Jugmedie Milica Ivanović.
 
Film "Svi smo različiti i lepi" nastao je u okviru projekta "Kulturna orijentacija i razmena u južnoj Srbiji" i rezultat je zajedničkog rada studenata Filozofskog fakulteta u Nišu, mladih iz Preševa i mladih pripadnika izbegličke zajednice iz ovog grada. Mladi autori su u tom filmu pokazali da prepoznaju razumevanje, ljubav i ljudskost.
 
"Odluku o objavljivanju i na albanskom jeziku donela sam ja, sa željom da i mladi Albanci u Srbiji pročitaju tekst, jer Jugmedia, sa sedištem u Leskovcu, prati ceo jug Srbije, ali sam bila šokirana najprostačkijim uvredama i pretnjama. Pretnju klanjem sam krajnje ozbiljno shvatila", naglašava Ivanovićeva.
 
Dodaje da nije u pitanju samo ona već svi članovi redakcije, posebno mladi novinari, od kojih je jedan nedavno imao nepijatno iskustvo u smislu vređanje i pretnji. Te pretnje prijavljene su policiji, ali je Osnovno tužilaštvo u Leskovcu odlučilo da nema krivičnog dela, već samo prekršajnog.
 
Ivanovićeva je danas pretnje klanjem prijavila policiji, a krajnju reč ima isto tužilaštvo.
  • ZX

    16.06.2023 21:52
    Tigar u sloboDNOm padu
    Situacija u vezi srpskog "tužilaštva" nije više komična, sada je napreDNO tragična.
  • Šta sad

    16.06.2023 20:42
    Dakle, velikimsrbima treba Kosovo ali bez Albanaca. I onda se kao čudimo što Albanci neće Srbiju. Morina više nije živ, a nema albanskog Pastora. Šta sad?
  • Goran

    16.06.2023 18:46
    Tužilaštva su rak rana pravosudnog sistema Srbije. Na čelima tužilaštava sede podobni i zbog toga i postavljeni. Nije problem u Srbiji ni sudstvo ni policija već tužilaštvo, jer javni tužilac pokreće kr.postupak, a ne sud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija