Inženjer o poplavama: Ne ulaže se u održavanje, novac potroše na nešto drugo, a štete budu enormne

Inženjer geologije i hidrogeologije Branislav Božović ističe da je u Srbiji veliki problem što se ne ulaže u preventivu i održavanje objekata, pa "na kraju velike štete prave enormne sume".
Na pitanje da li su poplave koje su zahvatile veći deo Srbije iznenađenje, Božović je za N1 rekao da nisu, ali je "činjenica da je angažovanje službi koje su dužne da to prate na neki način zapušteno".
"Planovi zaštite od poplava su stalni proces na svim teritorijama. Oni podrazumevaju agnažovanje i sprovođenje svih inženjerskih mera za zaštitu od mogućih poplava i prepoznavanje mesta na kojima mogu da se pojave takve poplave i štete. Oni se potom usvajaju i onda se izdvajaju budžeti koji nisu mali kada naiđe šteta, ali su sasvim normalni kada se ulažu da se ne bi desila šteta", objasnio je.
Božović je rekao da u Srbiji ti planovi postoje "ali se ne sprovode kako treba, jer se budžeti potroše na nešto drugo".
 
"Ta suma koja bi trebalo da se podeli na više godina u ulaganje u preventivu i održavanje objekata, na kraju velike štete prave enormne sume u milijardama dinara", rekao je sagovornik N1.
 
Kao drugi problem navodi nekontrolisanu izgradnju, gde se zaboravlja na planiranje i projektovanje kada se vrši urbanizacija tako velikih prostora.
 
"Ne možete da sprečite ljude da grade kada dobiju dozvole, ali mnogi objekti su prvo loše projektovani i podignuti na mestima gde se nije smelo graditi", rekao je Božović.
  • Хомер

    19.06.2023 13:10
    Видели смо
    Како је способна власт била до 2012 године па оне поплаве из 2013 кад беху ништа није било исправно. Заборавило се? Као и лажна гласања у Скупштини из Турске, као инфлација од 13 % (без светске инфлације( , евро који скаче за 4 године са 80 - на 120. Камате на кредите од 27%, распаднуту војску без авиона, лекари без специјализације,без болница , кц, пруге 40 година без метра новог? 600.000 запослених мање, пензије дотиране 50%," Па ко живи у тим становима новим ,марсовци? Хоће људи да живе у НС? Па? Да власт брани? Шта?Чим је гужва теже је " Вођа гради само пруге и путеве" . И то да ради само било би више него претходни а даће Бог доћи ће неки још бољи да настави још више. Никад на старо
  • B

    19.06.2023 02:22
    katarza
    Poplava ni nema, to mrzitelji izmisljaju.
  • yues

    19.06.2023 00:18
    SAMO SE GRADI I MAFIJAŠI
    Samo se grade višestambeni objekti, sve veći i veći, vlasti to odgovara jer uzima dobar procenat od investitora, a infrastruktura je stara i grad će kod svake veće kiše biti poplavljen. Tako je to kada kriminal vlada u državi, a posebno u velikim gradovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija