Budžet Srbije za kulturu najmanji u regionu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstavila je analizu rezultata ovogodišnjeg konkursa za kulturu, koji pokazuje da je srpski budžet za tu namenu najmanji u regionu.
Budžet Srbije za kulturu najmanji u regionu
Foto: 021.rs

Na skupu je rečeno da se budžet za kulturu svake godine smanjuje, a ove godine je spao na svega 0,67 odsto BDP, dok je budžet za konkurse 3,26 odsto, kao i da nije moguće realizovati projekte s iznosima koji se dodeljuju.

"Imamo ogroman broj projekata koji nije moguće realizovati, čak 107 projekata dobilo je samo 150.000 dinara, a to nije dovoljno ni za jednog čoveka da radi za minimalac. Za sumnjive projekte, organizacija koje nisu registrovane ili se ne bave kulturom, na svim ovim konkursima je dodeljeno 229 milona dinara. Na teritoriji Beograda ima više od 50 sumnjivih projekata pa bi tužilaštvo trebalo da reaguje", rečeno je na skupu. 

Naglašeno je da Srbija odvaja šest puta manje sredstava za kulturu nego Slovenija, tri puta manje nego Hrvatska, dva puta manje nego Crna Gora.
 
Broj sumnjivih projekata, posebno na konkursu gradskog sekretarijata za kulturu, povećao se na 38.
  • Панонски морнар

    21.06.2023 09:07
    Маска Зоро
    У НС је добар буџет деле се паре од културе Курти и Мурти за снимање филмова особама које ни незнају шта је филм али знају шта су паре
  • Pina

    21.06.2023 07:23
    Mislim da je i za nauku najmanji u regionu.
  • xqt

    21.06.2023 07:21
    Glavno obeležje
    Da je budžet za kulturu najmanji u regionu vidi se na svakom koraku, počevši od "rasprava" u skupštini, govorancija vođe i visokih funkcionera, preko ponašanja naroda na ulicama i u javnom saobraćaju itd. Nekultura je sveprisutna u tigru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.